Eerste Amerikaanse gouden munt wederom in verkoop, vraagprijs: 15 miljoen dollar

De eerste gouden munt die in de VS is geslagen – de zogenaamde Brasher Doubloon – is wederom te koop in een onderhandse verkoop met een vraagprijs van 15 miljoen dollar.

Het is niet bekend wie de huidige eigenaar is van deze zeldzame munt, enkel dat het een voormalig Wall Street executive betreft die de munt in 2015 in een privétransactie voor een onbekende prijs verwierf.

Uit gegevens blijkt dat deze bijzondere munt in 1981 voor 625.000 dollar werd verkocht. Daarna kwam de munt wederom tevoorschijn in 2005.

Toen werd de munt voor bijna 3 miljoen dollar overgenomen. Datzelfde gebeurde zes jaar later, in 2011, maar toen voor liefst 7,4 miljoen dollar.

De Brasher Doubloon dateert uit 1787 en stamt uit het pre-munt tijdperk – vijf jaar voordat de federale munt in Philadelphia werd geopend.

De buurman van oud president George Washington, de metaalsmid Ephraim Brasher, heeft deze specifieke munt geslagen in Cherry Street New York.

De munt werd privé geslagen als onderdeel van een kleinere partij die allemaal het keurmerk “EB” in de munt hebben gegraveerd.

Volgens numismaticus John Albanese, oprichter van Certified Acceptance Corp., was de munt in handen van George Washington.

Albanese: “If you talk to coin nerds and old-time experts, I’m guessing they’d all say the Brasher Doubloon is the greatest coin ever because of the history”

Aan de ene kant van de munt staat een afbeelding van de adelaar en aan de andere kant een zonsopgang over bergen en water.

Er bestaan zeven munten zoals deze. Een van de bestaande munten maakt deel uit van de collectie van het Smithsonian museum in Washington.

Het verschil met die andere munten is dat er overal “EB” gegraveerd staat in de vleugel van de adelaar. Bij de Brasher Doubloon munt is die “EB” in het midden gegraveerd.

Volgens Albanese zal de Brasher Doubloon vanaf nu enkel nog in waarde toenemen en betreft het de eerste munt die meer dan 100 miljoen dollar waard zal worden.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr