Goud- en zilvermijnbouwaandelen stijgen hard

Tijdens de coronacrisis dook ook de prijs van goud in maart hard omlaag maar de prijsval is weer volledig goedgemaakt.

Sterker: de goudprijs nadert nu ook records in dollars, nadat het edelmetaal in euro’s, yen en andere belangrijke fiatvaluta recentelijk al recordhoogtes aandeed.

Het staat voor dit jaar meer dan 20 procent hoger en gekeken naar een jaar geleden bijna 30 procent hoger.

Halverwege maart dook de goudprijs nog onder de 1.500 dollar per ounce. Tijdens de ergste paniek van de coronacrisis verkochten beleggers alles wat los en vast zat, ook hun beleggingen in goud.

Met een prijs van 1.825 dollar per ounce is het nu echter nog een kleine 100 dollar verwijderd van haar absolute record een kleine tien jaar geleden.

Koersen van goud- en zilvermijnbouwbedrijven gaan nog harder omhoog. De index die deze bedrijven volgt staan namelijk al sinds begin dit jaar 37 procent hoger.

Bekendere namen zoals Barrick Gold en Newmont, genoteerd aan de beurs in New York, zien dit jaar hun aandelenkoersen stijgen met bijna 50 procent.

Kleinere goud- en zilvermijnbouwbedrijven doen het nog veel beter, waarbij sommige stijgingen laten zien van 400 tot 500 procent.

De goud- en zilvermijnbouwsector staat er beter voor dan ooit. Schulden die tijdens de laatste rally van goud, tien jaar geleden, zijn aangegaan en ervoor zorgden dat veel bedrijven in de problemen kwamen toen de prijs weer zakte zijn flink afgebouwd.

Rick Rule, president en CEO van Sprott US Holdings, geeft aan dat goudmijnbouwaandelen de afgelopen decennia niet zo goedkoop waren in verhouding met de koers van goud.

Daarbij zien de winst en de cashflowvooruitzichten voor de goudmijnbouwbedrijven er zeer gunstig uit, zeker in vergelijking met de meeste andere aandelenmarkten.

Daarnaast: de goudmijnbouwaandelen presteerden tijdens vorige bullmarkt-fasen waarin het edelmetaal zich bevond twee tot drie keer beter dan goud zelf.

Mickey Fulp, oprichter van de nieuwsbrief The Mercenary Geologist, geeft echter aan dat er voorzichtigheid is geboden gekeken naar vooral de kleinere bedrijven in de edelmetaalsector.

Van belang is om de kwaliteitsprojecten er uit te filteren nu de junior mining bedrijven ettelijke honderden procenten zijn gestegen en de sector richting overwaardering gaat.

Bronnen: Financieel Dagblad, Sprott, Kitco

Foto: Flickr