Na Perth Mint nu LBMA en Valcambi onder vuur wegens conflictgoud

Terwijl de goudprijs stevig boven de 1.800 dollar per ounce koerst lijkt er een groeiend aantal zorgen te bestaan over het verantwoord aankopen van goud.

Vorige maand gaf de London Bullion Market Association (LBMA) al aan dat het aantijgingen gaat onderzoeken van een Australische krant aangaande de Perth Mint betreffende conflictgoud van kleinschalige goudmijnbouwers in Papoea-Nieuw-Guinea.

Daarbij zou het goud gewonnen worden middels kinderarbeid en wordt er giftig kwik gebruikt in het mijnbouwproces.

Nu wordt de grootste goudraffinaderij ter wereld, het in Zwitserland gevestigde Valcambi, beschuldigd van het raffineren van meer dan 20 ton conflictgoud.

Dat goud is afkomstig van de in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde raffinaderij en goudhandelaar Kaloti, die in 2012 hoogstwaarschijnlijk Soedanees conflictgoud aankocht en ook de daaropvolgende jaren hoogstwaarschijnlijk conflictgoud heeft aangekocht.

Die laatste beschuldigingen werden donderdag gepubliceerd in een rapport van Global Witness, waarin stond dat de Zwitserse raffinaderij Valcambi grote hoeveelheden goud kocht van de in Dubai gevestigde Kaloti Precious Metals Group.

In het nieuwe rapport wordt de LBMA opgeroepen om de claims nader te onderzoeken en haar systeem voor het toezicht op goudproducenten te verbeteren.

Zowel Valcambi als Kaloti ontkenden de beschuldigingen. Kaloti reageerde tegenover Bloomberg met het volgende bericht:

“Kaloti is independently audited each year against the relevant standards and at no time has any conflict material, from any jurisdiction, including Sudan, been identified in any of its supply chains. Furthermore, Kaloti has never sent any gold material sourced from Sudan to any Swiss refinery whatsoever”

In een persbericht op de website van Valcambi dat vorige maand werd gepubliceerd, staat dat de raffinaderij van plan is een nieuw Secured Data Storage (SDS)-systeem in te voeren.

Dat moet het proces voor de inkoop van edelmetalen versterken en automatiseren en maakt een grotere transparantie en het delen van informatie mogelijk.

Het systeem is gebaseerd op de blockchain technologie, dat beter bekend is van Bitcoin, en het SDS-systeem vereist dat entiteiten die een edelmetalenleverancier van Valcambi willen worden aan alle LBMA-eisen en -normen moeten voldoen.

Echter, in een ander rapport dat eveneens afgelopen donderdag werd gepubliceerd, stelde de in Bern gevestigde NGO Swissaid de normen van de LBMA voor het toezicht op conflictgoud ter discussie.

De audits waaraan de raffinaderijen worden onderworpen blijken niet transparant genoeg, de LBMA heeft beperkte bevoegdheden en is niet in staat om de leveranciers van de bij haar aangesloten raffinaderijen te identificeren, aldus Swissaid in het rapport.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr