Citigroup: “Slechts een kwestie van tijd dat goud nieuw record aandoet”

Analisten bij Standard Chartered zijn overtuigd dat de goudprijs nog veel hoger kan. Zij zien verschillende economische gevaren op de loer liggen, wat er voor zorgt dat goud meer dan waarschijnlijk haar vorige recordprijs gaat doorbreken.

Daarin staan zij niet allen. Ook analisten bij Citigroup menen dat goud nog vele malen hoger kan en de recordprijs in 2011 dra zal overtreffen.

Het edelmetaal profiteert onder meer van het losse monetaire beleid van centrale banken wereldwijd, de lage reële rente en de recordinstroom in de fysieke goud-ETF’s, zo schreef de bank onlangs in een nieuw rapport.

Het edelmetaal kan volgens Citigroup binnen de volgende zes tot negen maanden haar vorige record overtreffen.

Er is daarbij een 30 procent waarschijnlijkheid dat het de 2.000 dollar per ounce aan zal doen binnen de komende drie tot vijf maanden, aldus de analisten van de bank.

“Nominal gold prices have already posted fresh records in every other G-10 and major emerging market currency this year. It is only a matter of time for fresh highs in U.S. dollars. Demand for a store of wealth should also lift silver”

Dat zij ook zilver aanhalen mag niet vreemd heten. Het kleine broertje van goud stijgt vandaag wederom flink, met drie procent.

Het doet daarbij een hoogste koers aan gekeken naar de afgelopen vier jaar en wordt momenteel verhandeld tegen 20,50 dollar per ounce.

In perspectief: in maart van dit jaar was dat nog slechts 12 dollar per ounce. Een stijging van richting de 100 procent in slechts enkele maanden tijd!

Volgens Citigroup stijgt zilver de komende zes tot 12 maanden zeker richting de 25 dollar per ounce, maar kan daarbij zelfs de 30 dollar per ounce aandoen, zo blijkt uit het rapport.

Mocht het allemaal meevallen met de schade aan de wereldeconomie mag dat daarnaast een positief gegeven heten voor zilver, aangezien het toch voornamelijk een industrieel metaal betreft.

Zowel goud als zilver kennen ondertussen al zes weken op rij een stijging. Vrijdag bleek uit gegevens van de Commodity Futures Trading Commission dat netto long-posities in zilver-futures een hoogste punt bereikte in twintig weken tijd.

Bronnen: Investing Cube, Bloomberg

Foto: Flickr