Goud en zilver kunnen sterke dollar niet overwinnen

De goud- en zilverprijzen slagen er niet in om de stijgende Amerikaanse dollar het hoofd te bieden. De prijzen van beide edelmetalen gaan stevig lager en de afgelopen 30 dagen staat er een verlies van 4,10% op de koersborden, in Amerikaanse dollar dan wel. In euro zijn de prijzen uiteraard wel sterker. Goud bereikte het laagste peil in 12 maanden en zilver bereikte het laagste niveau in 7 maanden. Dat ziet er dus niet goed uit. Een hogere Amerikaanse dollar is zoals geweten een negatieve factor voor de edelmetaalprijzen.

De aandelenmarkten hebben het ook niet gemakkelijk, en ook dat is een gevolg van de hogere Amerikaanse dollar. Die wijst immers op een krimpende liquiditeit op de markten. Dat zagen we op maandag ook alweer. De spanningen op het wereldfront inzake de internationale handel blijven bijzonder acuut, en dat zorgt natuurlijk voor verliezen op de markten.

Het probleem met de edelmetalen momenteel is er vooral een van perceptie. De edelmetalen noteren en handelen op dit moment immers vooral als grondstoffen in plaats van veilige activa waar beleggers naartoe kunnen vluchten wanneer de markten dalen. Maar een groot deel van de grondstoffensector is de afgelopen weken onder druk komen te staan net door deze spanningen met de handel. De vrees bestaat dan ook dat de vraag naar talrijke grondstoffen onder druk zal komen te staan.

Technisch gezien is het onmiskenbaar dat zowel goud en zilver in een berenmarkt zitten. De downtrend van 2,5 maanden oud is duidelijk intact en dat zie je ook evident op een dagelijkse grafiek. Het goede nieuws is echter wel dat de markt op korte termijn oververkocht is. Dat betekent dat de markt op korte termijn zal moeten bouncen. De technische schade kan de komende dagen gecorrigeerd worden. De technische steun voor de goudprijs ligt nu in de buurt van 1230 USD per ounce. De eerste technische weerstand ligt in de buurt van de 1275 USD.

Ook bij zilver is er serieus wat technische schade ontstaan. Het voordeel is wel dat zilver enorm ondergewaardeerd is en bovendien de reputatie heeft om een bijzonder sterke uithaal te kunnen maken. Stay tuned!

[xyz-ihs snippet=”goud”]