Goud en zilver dinsdag hard onderuit; reden onbekend

De gouden glans is er vanaf, hard weggepoetst door een eventuele renteverhoging in de VS. Goud ging afgelopen dinsdag onder de 1.300 dollar per ounce, maar liefst 3,3 procent of meer dan 40 dollar lager. Dat is de grootste daling sinds 19 december 2013 was. Zilver kende zelfs een daling van meer dan 5 procent.

Sommige marktanalisten merken op dat China vakantie heeft. Dat zorgt voor een verminderde fysieke vraag naar edelmetalen en dat zou hebben kunnen bijgedragen aan haar val. Verder zou een eventuele renteverhoging door de Fed de reden kunnen zijn. Echte schuldigen laten zich echter niet aanwijzen.

Het bewijs voor een renteverhoging, of beter voor een Amerikaanse economie die sterk genoeg is om een renteverhoging te kunnen dragen, kwam zo gezegd woensdag. De Institute for Supply Management’s nonmanufacturing index steeg in september tot het hoogste niveau op een jaar tijd.

Gegevens op maandag gaven ook al aan dat Amerikaanse fabrieken hun activiteit in september verhoogden. De speculatie dat de Fed de rente in december zal verhogen werd hierdoor aangewakkerd, samen met enkele Fed-officials die hintten op een renteverhoging.

Dat verklaard echter niet de enorme daling in edelmetaalprijzen afgelopen dinsdag, en dan met name de knal omlaag op de Comex.

Uit het banenrapport van ADP werd woensdag verder duidelijk dat er weliswaar 154,000 banen bij waren gekomen maar dat was zeker minder dan verwacht. Toch werden de edelmetaalprijzen daardoor niet significant positief beïnvloed.

Het ADP rapport kan als een voorbode worden gezien van het banenrapport van vrijdag, dat duidelijk het meest belangrijke cijfer van de maand zal worden. De verwachting is dat er voor september een banengroeicijfer van 170.000 uit komt.

De duik in edelmetaalprijzen is vooral het meest recente voorbeeld van flinke volatiliteit door veranderend marktsentiment aangaande toekomstig monetair beleid, zelfs al is er eigenlijk geen enkele aanleiding voor die verandering in sentiment.

Bronnen: Wall Street Journal, Forbes, Financial Post

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999