Goud op laagste peil in drie maand

De goudprijs schommelde donderdag rond het laagste peil in meer dan drie maanden. Beleggers wachten immers de maandelijkse Amerikaanse payroll cijfers af op vrijdag. Ze proberen een idee te krijgen over de sterkte van de Amerikaanse economie. En belangrijk: het zal een indicatie geven over de waarschijnlijkheid van een renteverhoging later dit jaar.

De goudprijs schommelt nu rond de 1265 USD per ounce. Dat is dicht bij het laagtepunt van 1262 dollar per ounce dat woensdag werd bereikt. De vorige dag waren de prijzen met maar liefst 3,3% gezakt, de grootste daling in meer dan een jaar tijd. De vrees bestaat immers dat de banken een minder soepel monetair beleid gaan aannemen.

Goud heeft het knap lastig door de stijgende obligatierentes en door het feit dat de beleidsmakers een minder soepel beleid gaan aannemen.  We mogen ons in elk geval verwachten aan serieuze volatiliteit in het vierde kwartaal van dit jaar.

Maar hoewel de goudprijs de achtste dag op rij verliezen lijdt, stoppen beleggers nog altijd heel wat geld in exchange traded funds. De activa in deze trackers stegen voor de vierde dag op rij tot 2.037 metrische ton op woensdag, dicht bij het hoogste peil van 2013. Dat bleek althans uit gegevens die werden samengesteld door Bloomberg.

De waarschijnlijkheid van een Amerikaanse renteverhoging in december is nu gestegen tot 62% tegenover 54% een week geleden. Zoals we gisteren ook hebben geschreven, doet goud het niet per se slecht. Een stijgende rente kan immers ook betekenen dat de inflatie toeneemt.

Goud heeft in het verleden enkele van zijn sterkste prestaties neergezet toen de rente fors steeg. Laat je dus niet misleiden en blijf goud en zilver accumuleren op koerszwakte!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]