Fundamentals voor goud onveranderd

Volgens Deutsche Bank Chief Global Strategist Binky Chadha kan de daling van de goud- en zilverprijs van afgelopen dinsdag een voorbode zijn van een grotere sell-off. Vooral het herstel van de mondiale groei kan volgens de strateeg een katalysator zijn voor een stevige neerwaartse beweging van de goudprijs. Chadha:

The way we think about it is, gold looks to be 20 to 25 percent overvalued. Positioning is very, very long

Waar dat herstel vandaan moet komen is onduidelijk. Het IMF waarschuwde afgelopen dinsdag nog voor een negatieve spiraal van lage groei en populistische beleidsmaatregelen. Het IMF verlaagde met name de verwachte Amerikaanse groeicijfers. Daarnaast waren die van Europa al bijzonder laag, maar ook die werden nog eens verder verlaagd.

Francisco Blanch, head global commodities and derivatives research bij Bank of America Merrill Lynch gaf daarom terecht aan:

Investors should use the recent drop in prices as a buying opportunity, as increased volatility in the market ahead of a potential Fed interest rate hike could lead investors to seek refuge in the precious metal

En zoals de Wall Street Journal schrijft zijn velen ook sceptisch over de abrupte daling in de edelmetaalprijzen. Argumenten om goud te kopen, zoals een lage inflatie in de VS en negatieve rente in Europa en Japan zijn nog steeds net zo geldig als 2 weken terug, aldus Peter Hug, global trading director bij Kitco Metals. Hug:

Absolutely nothing has changed. At these levels, I’m a buyer

Een herstellende goudprijs is aanstaande, zo meent ook een ruime meerderheid bezoekers van De Financiële Telegraaf. Van de ruim 1100 stemmers op een peiling denkt 59 procent dat de terugval van de goudprijs slechts tijdelijk is. Ze verwachten vooral dat hernieuwde bankenonrust weer hernieuwde glans zal geven aan het edelmetaal.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, DFT, IMF

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]