Nederlandse centrale bank gaat goud verplaatsen naar “Camp New Amsterdam”

Foto: Flickr

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de goudvoorraad van de staat verplaatsen van Amsterdam naar het voormalig militaire kamp in Zeist genaamd “Camp New Amsterdam”, zo maakte zij gisteren bekend. Een opvallende beslissing.

Officieel is het besluit genomen omdat de aanwezigheid van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis zeer hoge beveiligingsmaatregelen vergt, die de toegankelijkheid van het complex steeds meer in de weg staan.

Ook is regelmatig waardetransport complex in het centrum van Amsterdam“, aldus DNB.

Mensen die oude guldens willen wisselen voor euro’s of beschadigde eurobiljetten willen inleveren, moeten daarvoor naar het kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam.

Vanwege de goudopslag onder het pand wordt iedere bezoeker streng gecontroleerd en zijn er permanent bewapende marechaussees aanwezig.

Als het goud weg is, kan het uit 1968 daterende hoofdkantoor in Amsterdam worden opgeknapt en een toegankelijker en opener uitstraling krijgen.

Een nieuwe locatie voor het goud is nu gevonden op het defensieterrein van Camp New Amsterdam, waar ook de Koninklijke Marechausse (KMar) haar centrale commando heeft.

In een reorganisatie en om efficiënter en effectiever op te treden werd anderhalf jaar geleden besloten het Landelijk Tactisch Commando (LTC), het centrale commandocentrum van de KMar, op Camp New Amsterdam te stationeren, een operatie die binnen vijf jaar afgerond moet zijn.

Nu blijkt ook dat het Nederlandse goud en het bankbiljettenbedrijf van DNB naar diezelfde locatie zal worden verplaatst. Het bankbiljettenbedrijf is de plek waar biljetten worden gesorteerd en gedistribueerd.

Handig want de KMar vervult in Nederland een belangrijke rol bij de beveiliging van de waardetransporten van DNB.

Naast de beveiliging van DNB heeft de KMar als een van de hoofdtaken de beveiliging van het Koninklijk Huis. Wellicht geeft de nieuwe locatie van de KMar een inzicht wat de toekomstplannen zijn met Paleis Soestdijk, dat binnen een straal van 10 kilometer ligt.

Door Uw naam zijt Gij verbonden
Aan ons Koninklijk gezin
Met onbreekb’re gouden banden
Wat ligt daar veel ere in

“Marslied van de Koninklijke Marechaussee”

De nieuwe goudkluis moet overigens wel nog worden gebouwd en men gaat er van uit dat de operatie in 2022 is afgerond voor een bedrag van 90 miljoen euro. DNB en het ministerie van Defensie werken nu het voornemen voor de nieuwbouw samen uit. RTLZ weet te melden dat er zelfs een ouderwetse slotgracht zal worden uitgegraven rond het nieuwe gebouw.

De Nederlandse goudvoorraad is 612 ton met een totale waarde van 23,4 miljard euro. Daarvan ligt nu 31 procent in de kluizen in Amsterdam.

Eenzelfde hoeveelheid is opgeslagen bij de Federal Reserve Bank of New York. In de kluizen in de Canadese hoofdstad Ottawa ligt 20 procent en in Londen nog eens 18 procent van het Nederlandse goud.

De 31 procent – of 189 ton – die nu nog in Amsterdam liggen bestaat uit zo’n 15 duizend goudstaven die samen bijna 7 miljard euro waard zijn. Hoeveel geld er aan bankbiljetten in Amsterdam ligt is geheim.

Vliegbasis Soesterberg en Camp New Amsterdam

Vliegbasis Soesterberg was een militair vliegveld nabij Soesterberg, tussen Utrecht en Amersfoort. Het vliegveld was de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. Vanwege bezuinigingen op defensie is de basis in november 2008 gesloten en opgeheven.

Het bestond uit een oostelijk deel, gelegen in Soesterberg en uit een westelijk deel, gelegen in Zeist. Verschillende infrastructuur, waaronder de landingsbaan en verkeerstoren is nog aanwezig.

In het Engels werd Vliegbasis Soesterberg ‘Camp New Amsterdam’ genoemd. Naar de plek op de vliegbasis waar de United State Air Force (USAFE) gevestigd was. Dit is de locatie waar nu ook de KMar gevestigd is en DNB haar kluis gaat bouwen.

Het nieuwe pand zal naast de landingsbaan komen te liggen.

Handig voor bijvoorbeeld nog een repatriëring van het goud zoals dat in november 2014 gebeurde. Toen werd er in het diepste geheim voor zo’n 130 ton goud vanuit New York naar Amsterdam gerepatrieerd.

Daarmee voegde DNB zich bij andere centrale banken die een groter deel van hun goud binnen de eigen grenzen opslaan.

Maar niet alleen goud zou beter vervoerd kunnen worden, zoals gezegd gaat ook de sortering en distributie van bankbiljetten vanaf 2022 plaatsvinden op Camp New Amsterdam.

Zo was De Nederlandsche Bank begin dit jaar nog intermediair bij een financiële transactie tussen de VS en Iran waarbij 3 pallets cash geld richting Iran werden gestuurd via DNB ter waarde van 1,3 miljard dollar.

Met een landingsbaan direct naast de kluizen worden ook dat soort ondernemingen een stuk gemakkelijker.

Bronnen: DNB, FD, NRC, Volkskrant, RTLZ, Zero Hedge, Rijksoverheid

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]