Goud duikt onder de 1200 dollar

Goud daalde tot onder de 1200 dollar vandaag, het is voor het eerst in meer dan drie maanden tijd dat goud zo laag stond. Goud kent, met nog 2 dagen te gaan voordat mei voorbij is, daarmee deze maand waarschijnlijk haar grootste daling sinds juni 2013 en het betreft de eerste maandelijkse daling van het jaar.

Voornaamste reden is de sterke dollar die steun krijgt van de Amerikaanse Federal Reserve en voorzitter Janet Yellen, die afgelopen vrijdag hintte dat een renteverhoging in juni goed mogelijk is.

Ook steeg het Amerikaanse BBP in het eerste kwartaal op een iets sneller tempo dan verwacht was, zo bleek uit cijfers van het Amerikaanse Commerce Department vrijdag. Dat zou voor de Fed reden kunnen zijn om de rente sneller te verhogen dan eerder gedacht.

Zelfs met het verlies van afgelopen maand kent goud dit jaar nog steeds een stijging van zo’n 14 procent. Er werd voor maar liefst 8,9 miljard dollar geïnvesteerd in de SPDR Gold Shares dit jaar, het meeste van alle ETF’s.

Maar aanhoudingen in goud gedekte ETF’s daalde afgelopen week ook voor het eerst, op vrijdag met 2 ton. En ook de andere edelmetalen krijgen het te verduren. Zilver verloor vorige week 1,7 procent, platina en palladium daalden beide 0,5 procent. Mariann Montagne, senior investment analist en portfolio manager, die toezicht houdt op 989 miljoen dollar bij Gradient Investments geeft aan:

People are anxious to harvest profits and maybe come back later. When you get something that’s up 20 percent in the course of a few months, you’d expect a pullback

De redenen om goud aan te houden zijn daarentegen niet verdwenen, zeker met het nieuws afgelopen maand dat verschillende miljonairs en miljardairs richting goud kijken is het een markt die in de gaten gehouden moet worden. Onrusten op financiële markten zijn nauwelijks verdwenen en de wereldwijde groei is fragiel. Daarnaast hebben we te maken met ongekend beleid door centrale banken.

Met de enorme stijging van het edelmetaal en de historisch gezien zwakke maand mei mag het daarnaast niet vreemd heten dat het edelmetaal de nodige consolidatie kent. Verder is vandaag een rustige handelsdag. De markten in London en New York zijn gesloten wegens respectievelijk Spring Bank Holiday en Memorial Day. William Wong van Wing Fung Precious Metals in Hong Kong geeft aan:

After 1,200 dollar gold will try to break 1,160 dollar. I think the market will be quieter today as U.S. and the UK have a holiday. So, after the Asian markets, the prices won’t change much

Volgens technisch analist Wang Tao van Reuters zou goud kunnen dalen tot 1175 dollar per ounce nu het door zijn steun gebroken is van 1206 dollar per ounce. De daaropvolgende steun ligt volgens hem op 1145 dollar.

Bronnen: CNBC, Bloomberg, Mineweb

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.