Neumeyer ziet zilverprijs stijgen tot 140 dollar

Canadees mijnbouwbedrijf First Majestic Silver is van mening dat de enorme toename van smartphones en tablets een tekort zal creëren op de zilvermarkt. Hierdoor zou de zilverprijs volgens First Majestic CEO Keith Neumeyer maar liefst 775 procent kunnen stijgen. Volgens gegevens van GFMS, een onderzoekseenheid van Thomson Reuters, ligt het aanbod van zilver sinds 2000 elk jaar lager dan de vraag.

Voor Neumeyer bleek het absolute tekort afgelopen maand, toen een grote Japanse elektronicamaker het mijnbouwbedrijf benaderde om nog niet gemijnd zilver voor bepaalde prijs af te nemen in de toekomst. Zoiets was hem niet eerder overkomen.

Neumeyer ziet het tekort op de zilvermarkt echter nog niet terug in de prijs. Hij is van mening dat zilver uiteindelijk 140 dollar aan gaat doen tegen 2019, dat is 9 maal de huidige notering. Neumeyer moet eerlijk bekennen dat zijn prognoses vaak onjuist bleken. First Majestic heeft zilver voor 2016 in de boeken begroot op 14 dollar per ounce, dat blijkt te conservatief. Neumeyer:

I think I’ve been wrong every year for the past four or five years

Volgens Neumeyer is zilver een strategisch metaal, geen edelmetaal. Het kent een economische toepassing ten tijde van economische onzekerheid, maar daarnaast – en vooral – betreft het een grondstof die vele productietoepassingen kent. Het wordt onder andere voor smartphones, tablets en laptops gebruikt. Edelmetalen als zilver blijken essentieel voor de productie van elektronica. Neumeyer:

For an electronics manufacturer to come directly to us—that tells me something is changing in the market. I think we’ll see three-digit silver. Silver is the most electrically conductive material on the planet other than gold. And gold is too expensive to use in circuit boards, solar panels, electric cars. As we electrify the planet, we require more and more silver. There’s no substitute for it

Zilver steeg in 2016 19 procent en is daarmee een van de best presterende grondstoffen. Het edelmetaal, of beter strategisch metaal, kende in 2011 een absolute top van 49 dollar. Sindsdien is het teruggezakt tot iets beneden de 14 dollar eind 2015 en noteert tegenwoordig weer een stukje hoger rond de 16 dollar. Hoogste projectie onder analisten die gepolst zijn door Bloomberg wordt voor 2019 geschat op 57 dollar per ounce.

First Majestic Silver heeft een marktwaarde van 1,82 miljard dollar en is de op een na grootste zilverproducent van Mexico, het grootste zilver producerende land ter wereld.

Het bedrijf kent een profijtelijk 2016 wegens de standvastige houding van CEO Neumeyer. Hij weigerde te diversifiëren in andere metalen, zoals veel van haar branchegenoten. 63 procent van haar inkomsten genereert zij middels zilver, normaal gesproken vooral een bijproduct. De koers van het aandeel is dit jaar – de afgelopen 5 maanden – maar liefst verdriedubbeld.

Bronnen: Bloomberg, Profit Confidential

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999