Goud duikt naar beneden

brexit

De kop van de Wall Street Journal op maandag:

“Gold Prices Fall as ‘Brexit’ Worries Wane”

Zodra verder gelezen wordt blijkt goud met maar liefst 0,2 procent te zijn gedaald. De zorgen om een Brexit zijn licht afgenomen en dat zorgt er voor dat goudprijzen wat in moeten boeten.

Men had ook voor een woord als decline, head lower of go down kunnen kiezen maar “fall” klinkt wat spectaculairder. Het verschil tussen een vliegtuigramp of lichte turbulentie.

Feit is dat de polls aangeven dat het een “too-close-to-call” is.

Een poll onder 800 mensen door ORB voor de Daily Telegraph geeft aan dat “Remain” op 53 procent staat en “Leave” op 46 procent.

Een YouGov poll onder 1,652 stemmers voor de Times geeft aan dat voorstanders van een Brexit op 44 procent staat en zij die bij de EU willen blijven op 42 procent. Het blijft dus koffiedik kijken tot donderdag.

Er wordt bij het Wall Street Journal artikel niet vermeld dat de grote gold futures en optie speculanten, hedge funds onder andere, zich lijken te blijven positioneren voor een verdere stijging van de goudprijs.

Volgens de wekelijkse Commitment of Traders gegevens van de CFTC, die vrijdag werden vrijgegeven, blijkt dat speculanten over de periode tot 14 juni massaal long gingen, met een netto bullish positie van 24,1 miljoen ounces of 749,1 ton.

Zo’n positief sentiment werd niet meer gezien sinds augustus 2011, toen goud zijn piek bereikte op een all-time high van 1.900 dollar. Sinds die tijd werd er niet zo veel in goud geïnvesteerd dan dat nu het geval is.

Goud kende dit jaar de beste start van het jaar sinds decennia maar begin mei liep de prijs wat terug. Toch kent de goudprijs nog steeds een stijging van zo’n 21 procent.

En “the big money” lijkt nu – na een maand wat afzijdig te zijn geweest en winst te hebben genomen – weer massaal terug te komen, waardoor het aantal “long contracten” zich dicht bij een all-time high bevindt.

Bronnen: Wall Street Journal, Mining, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]