Angst houdt goud overeind

De meeste beleggers gaan er nu ondertussen van uit dat er geen Brexit zal komen. De risico’s gaan de afgelopen dagen steil naar omlaag. Maar zoals we er al verschillende keren op gewezen hebben, zitten er jammer genoeg nog meer dan genoeg risico’s in het systeem.

Zogenaamde ‘event risks’ zoals een Brexit, de verkiezingen in Spanje en de verkiezingen in de VS, als het omvallen van een systemische bank, zorgen ervoor dat de fear trade nog altijd standhoudt. Ondertussen is ook gebleken dat de centrale banken het grootste deel van hun kruit verschoten hebben. De geloofwaardigheid is helemaal verdwenen, en dat zorgt ervoor dat beleggers nog altijd uitwijken naar fysiek goud en zilver, en naar staatsobligaties.

Nu negatieve rentevoeten de standaard zijn geworden, gaan de wereldwijde rentevoeten in snel tempo verder omlaag aangezien beleggers bescherming zoeken tegen al deze gebeurtenissen.

Dat is ook de beheerders van grote fondsen niet ontgaan. Als we kijken naar de recente positioneringen, dan staan de long posities van deze beheerders op het hoogste niveau sinds augustus 2011. Herinner je, dat was het voorlopige hoogtepunt voor de goudprijs met 1900 USD per ounce toen.

Naarmate de geloofwaardigheid van de centrale banken verder is afgenomen, zo stijgt de geloofwaardigheid van het gele metaal verder.

De beheerders van hedgefondsen gaan vooral in papieren goud beleggen, via futures en opties. Particuliere beleggers die hun geld willen vrijwaren van deze gevaarlijke gebeurtenissen, zorgen er beter voor dat ze fysiek goud en zilver inslaan. Dat is veel minder risicovol, en bovendien ook leuker om naar te kijken!

Munten zoals de Napoleon, de Maple Leaf en de Krugerrand zijn perfect omdat ze overal worden aanvaard, mooi zijn en bovendien discreet kunnen worden weggestopt op een plek die jij alleen kent.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]