Kans op Brexit terug gedaald, beurzen herademen

De markten toonden vandaag een opvallende opwaartse tendens nu het Brexit-referendum dichterbij komt.  Waar de afgelopen weken een sterke neerwaartse tendens merkbaar was onder de Europese beurzen (en van de Britse Pond) was dit vandaag net het omgekeerde. Dit na een sterke stijging voor het “remain”-kamp.

De Stoxx Europe 600 Index toonde vandaag een stijging van maar liefst 3,7%, een stijging welke niet meer gezien werd sinds februari. Alle West-Europese beurzen stegen sterk waarbij de FTSE100 Index één van de koplopers was met een stijging van 3,1%.

De stijging komt er voornamelijk door de sterke stijging van de polls in het voordeel van de Brexit-tegenstanders. Waar het vorig weekend de Brexit-aanhangers nog in de meerderheid leken is dit na dit weekend sterk gewijzigd. Indien het Brexit-referendum op een sisser uitdraait is dit voornamelijk goed nieuws voor de handel met het Verenigd Koninkrijk en The City of London.

In een laatste poll, gepubliceerd dit weekend, was de stand 45-42. Bij de Britse bookmakers is de kans op een Brexit zelfs maar rond de 36% sinds het afgelopen weekend. De kans dat dit de laatste dagen nog sterk omslaat is dan ook kleiner dan vorige week. Door de kleine verschillen tussen beide kampen zal de volatiliteit op de markten echter nog enige tijd aanwezig blijven, in het bijzonder de forex-markten.

De Britse Pond zal na het referendum een nieuw evenwicht zoeken ten opzichte van andere wereldmunten zoals de Euro. Dit kan beide richtingen uitgaan, afhankelijk van de uitslag. Om dit evenwicht te bereiken zal enig geduld noodzakelijk zijn, tijd waarin beleggers best op hun hoede zijn. Koersverschillen welke vandaag voorkwamen zijn hoogst uitzonderlijk qua grootte waarbij er dan ook door diverse partijen expliciet gewaarschuwd wordt voor plotse koerswijzigingen.

Binnen het Verenigd Koninkrijk zijn enkele sluimerende problemen opnieuw naar boven gekomen door het aankomende referendum. Zowel de kwestie Schotland als de kwestie Noord-Ierland kwamen recent in het nieuws. Indien de Britten zich toch zouden afscheuren van Europa riskeert het Verenigd Koninkrijk niet langer verenigd te zijn. Een afscheiding van zowel Noord-Ierland als Schotland, beide regio’s die veel aan Europa te danken hebben is plots een zeer realistisch scenario.

In het geval van exit-onderhandelingen zal een mogelijke afscheiding dan ook aan bod kunnen komen. Indien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zal Schotland met grote zekerheid een referendum voor onafhankelijkheid houden welke het zal winnen. Vervolgens zal het opnieuw aansluiting zoeken met de Europese Unie waarbij het echter de volledige procedure opnieuw zou moeten doorlopen. Een logischer scenario zou dan ook zijn dan tijdens de exit-onderhandelingen de Schotten toch bij de Europese Unie blijven en enkel de overige delen van het Verenigd Koninkrijk afscheiden.

Het belooft alvast een turbulente week te worden waarbij menige banken en financiële instellingen bijkomend personeel hebben opgevorderd om reeds ’s nachts te kunnen anticiperen op de gebeurtenissen. Bij een scenario waar de Brexit wordt afgewezen zijn ook de Europese problemen lang niet opgelost. Het ongenoegen onder de bevolking is ook in andere Europese landen sterk gestegen, iets wat niet houdbaar blijft op lange termijn. De vraag is echter wanneer de Europese tanker dit alles kan omkeren…

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]