Goud breekt door $1.400 per ounce, breekt all time record in Australische dollar

De goudprijs is vannacht door de $1.400 per ounce gegaan. Vandaag koerst het iets lager op de $1.390 per ounce. Geprijsd in Australische dollars deed de koers een record aan en ging het door de 2.000 Australische dollars.

De afgelopen zes jaar hebben we deze koers in Amerikaanse dollars niet meer gezien. Voornamelijk de accommoderende woorden van de Fed afgelopen woensdag zorgen voor huidige stijging.

De Amerikaanse Fed gaf aan dat het open staat om de rente te gaan verlagen. Ook centrale banken in Europa en Australië hebben laten weten meer te willen doen om economische groei te stimuleren.

Wayne Gordon, executive director bij UBS in Singapore: “Given the recent dovish shift by central banks, we see interest in gold as likely to rise further over the next couple of years. If the Fed manages to keep inflation expectations anchored around the 2% mark, rate cuts will send real interest rates down into negative territory and so consequently, gold can perform well in this environment”

Dat geeft goud dus de nodige impuls, maar ook het feit dat spanningen tussen de VS en Iran zijn toegenomen zorgt ervoor dat goud als traditionele veilige haven weer aantrekkelijk is. Een Amerikaanse drone zou zijn neergeschoten door Iran.

Die verhoogde interesse in goud is niet alleen terug te vinden in de oplopende koers maar ook in verhoogde aanhoudingen in goud-ETF’s. De dollar is ondertussen gedaald tot een laagste punt in drie maanden tijd.

De recente stijgende goudkoorts is volgens analisten van Citigroup gerechtvaardigd. Een combinatie van los monetair beleid, een zwakkere dollar, verhoogde geopolitieke risico’s en een piek in de Amerikaanse groei zorgen voor optimistische vooruitzichten voor het edelmetaal, aldus Citigroup. De bank verhoogde haar koersdoel voor de komende tijd.

Volgens Chris Weston, hoofd research bij het Australische Pepperstone, kopen beleggers nu graag bij op de dip maar kunnen ze nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Hij is van mening dat die dips vanaf nu sporadisch en minimaal zijn.  

Weston: “There is a lot of love for gold and it is way overcooked. Everything is lining up for further levels. The question is, do you get it now or wait for a pullback. There is a very low probability in trying to be short. There is so much momentum behind the rally. Every time we came down to test the five-day exponential moving average the buyers have stepped back in. Until the price can close below that level, you would not be anything else but being long gold”

Volgens Weston kan goud, met de toekomstige renteverlagingen van de Fed, in alle valuta stijgen. Toch denkt hij dat de stijgingen in Amerikaanse en Australische dollars het meest gunstig zal zijn.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr