China National Gold geïnteresseerd in Canadese Iamgold

China National Gold Group Corp., het op een na grootste goudmijnbouwbedrijf van China, blijkt na te denken over een bod op het Canadese Iamgold Corp.

Met goud dat in verschillende valuta flinke koerssprongen maakte deze week stijgen ook de goudmijnbouwaandelen flink. Dat was ook zeker het geval bij Iamgold, waarbij de aandelen gisteren het meest stegen in meer dan vier jaar tijd.

Aandelen stegen 6.8%, waarbij het bedrijf een marktwaarde noteerde van $1.5 miljard. Aandelen stegen eerder op de dag liefst 18%. Dat was de grootste intraday stijging sinds december 2014.

Het genationaliseerde China National Gold Group werkt volgens ingewijden samen met financieel adviseurs aan een mogelijk bod op Iamgold.

Het was al duidelijk dat Iamgold een mogelijke verkoop van geheel of een deel van het bedrijf onderzoekt. Daarbij heeft het verscheidene potentiële kopers, zo bleek vorige maand.

Meer dan 80% van Iamgold’s inkomsten zijn afkomstig buiten Canada, met belangrijke goudmijnen in Zuid-Amerika en Afrika.

De koers van het aandeel deed eind mei nog de 3,11 Canadese dollar aan op de beurs in Toronto. Nu koerst het op de 4,27 Canadese dollar. Een stijging van bijna 40 procent. Afgelopen jaar koerste het aandeel nog 48 procent lager.

Het bedrijf is niet winstgevend en afgelopen jaar daalde ook nog eens de omzet, met 8,8 procent. De goudsector in zijn algemeenheid heeft het de afgelopen jaren dan ook niet makkelijk gehad.

Vanuit het perspectief van een contraire belegger kan het, met een eindelijk stijgende goudprijs, eventueel toch een kans bieden.

Het besluit tot mogelijke verkoop volgt verscheidene miljardenfusies in de sector de afgelopen tijd. Newmont Mining kocht daarbij Goldcorp op en Barrick Gold ging samen met Randgold Resources.

De goudprijs stijgt hard, nu beleggers op zoek zijn naar een toevluchtsoord te midden van een vertragende wereldwijde groei. Het edelmetaal sprong naar het hoogste punt in meer dan vijf jaar tijd gisteren, nadat de Amerikaanse Federal Reserve aangaf bereid te zijn de rente te verlagen.

Bronnen: Yahoo, Bloomberg

Foto: Flickr