Goud zet records neer in alle valuta’s

Er woedt echt een perfecte storm voor de goudprijs. De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van een sterke opwaartse uitbraak voor het gele metaal. Dat is behoorlijk indrukwekkend, mag je wel zeggen, na al die jaren van op en af zonder veel richting.

Belangrijk is dat de goudprijzen records neerzetten in alle valuta’s. De kaap van de 1400 USD werd ondertussen doorbroken, wat een erg belangrijk signaal is. Ook in euro zijn we bijzonder sterk.

Maar alle goudmijnaandelen in Australië zullen het bijzonder graag zien dat de goudprijs in Australische dollar ook enorm sterk is. Daar zitten we immers aan een all-time high van 2010 in Australische dollar op vrijdagavond.

Zoals geweten ging het gele metaal fors hoger nadat bekend geraakte dat de Federal Reserve op woensdag de rentevoeten stabiel had gehouden, maar de deur openhield voor renteverlagingen in juli, door het woord ‘geduldig’ te verwijderen uit haar laatste monetaire statement.

Op vrijdagochtend ging spot goudprijs hoger tot maar liefst 1411 USD per ounce. Dat is daarmee het hoogste peil in maar liefst zes jaar tijd en een stijging van meer dan 1,3%.

Er zijn vele factoren die momenteel in het voordeel pleiten van goud. De vraag is of je nu moet wachten op een terugval of moet instappen. Het feit dat we wel zien dat de particuliere beleggers helemaal afwezig zijn uit goud.

Een goede indicator zijn de premies die beleggers moeten betalen op de aankoop van oude Franse Napoleon munten. Die worden nu niet meer geslagen. De premie op deze oude munten bedraagt momenteel minder dan 2%. In echte crisistijden, zoals in oktober 2008, herinneren we ons dat deze premies kunnen oplopen tot maar liefst 50 tot 100%.

Dat zien we nu helemaal niet, wat erop wijst dat de interesse voor goud bijzonder tam is. Het is een goed teken want dat betekent dat de particuliere belegger gaat instappen op een moment waarop deze premies pakken hoger liggen.

We zouden zeggen: doe er gewoon uw voordeel mee!