Goud bereikt hoogste peil in zeven maanden

De goudprijs ging dinsdag hoger. Dat is een voortzetting van een trend die we nu al een aantal dagen en weken zien. De goudprijs ging immers hoger naarmate de dollar verder verzwakte. Er staat immers een tweedaagse Fed bijeenkomst gepland, die de rentevoeten hoogstwaarschijnlijk stabiel zal houden. Ook is er stijgende bezorgdheid over het escalerende handelsdispuut tussen de VS en China.

Zo steeg de goudprijs (spot) naar het hoogste peil sinds 14 juni tot 1304,53 USD per ounce in de ochtendhandel. De redenen om in goud te gaan beleggen, zijn nog altijd legio: een sterke middenklasse die koopt in Azië en het Midden-Oosten, een bescherming tegen muntontwaarding, en een verzekering tegen onvoorziene omstandigheden die steeds kunnen opduiken.

Dat is meteen ook de belangrijkste reden om in goud te gaan beleggen: het tegenpartijrisico, of beter gezien, het gebrek eraan. Alle beleggingen die mensen doen, gaan gepaard met een tegenpartijrisico: een obligatie, een spaarboekje, een aandeel. Goud betaalt geen enkele rente of dividend uit, omdat er eenvoudigweg geen tegenpartijrisico is.

Een goudstaaf is van jou, onder welke omstandigheden dan ook. Het eigendomsrecht kan niet worden betwist en onder geen beding kan je goud door iemand anders worden afgepakt omdat hij/zij failliet gaat.

Voor wie kinderen en kleinkinderen heeft: goud kan zomaar van hand tot hand worden doorgegeven. Dat scheelt heel wat op de erfenisrechten…