Regering Verenigd Koninkrijk laat beslissing Venezolaans goud in handen BoE

De Britse regering heeft aangegeven dat het aan de Bank of England (BoE) is om te beslissen wat te doen met de aanzienlijke hoeveelheid goud die het aanhoudt voor Venezuela. Het land waar president Nicolas Maduro door veel buitenlandse regeringen niet meer als rechtmatige president wordt gezien.

Minister van Buitenlandse Zaken Alan Duncan gaf gisteren tegen het Parlement aan: “This is a decision for the Bank of England, not for government. It is they who have to make a decision on this, but no doubt they will take into account when they do so, that a large number of countries across the world are now questioning the legitimacy of Nicolas Maduro”

De Bank of England houdt ongeveer 1,2 miljard dollar Venezolaans goud aan, een groot deel van de 8 miljard dollar aan buitenlandse reserves van de centrale bank van het land.

Dat zet de Britse autoriteit in het centrum van een groeiende internationale oppositie tegen de regering van Maduro.

Amerikaanse ambtenaren proberen met man en macht de Venezolaanse activa richting National Assembly- en oppositieleider Juan Guaido te sturen, om zijn kansen te vergroten de macht te nemen in het Zuid-Amerikaanse land.

Het terugvorderen van het Venezolaans goud aangehouden door de BoE mag al wekenlang een prioriteit heten voor Maduro. Midden december leidde Calixto Ortega, de president van de centrale bank van Venezuela, een delegatie naar Londen om het goud te repatriëren. Tot dusver zonder succes.

De BoE weigerde het repatriëringsverzoek, nadat Amerikaans Staatssecretaris Michael Pompeo en Nationale Veiligheid Adviseur John Bolton een lobby begonnen in het Verenigd Koninkrijk Venezolaanse overzeese activa niet langer beschikbaar te maken voor het huidige regime.

De BoE weigert tot nu toe officieel commentaar te geven op de kwestie.

De centrale bank heeft de op een na grootste goudkluis ter wereld onder beheer, na de Federale Reserve bank van New York. Er wordt in Londen meer dan 400.000 baren opgeslagen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ondertussen laten weten de V.S. en andere landen te volgen in beslissing Guaido te erkennen als wettig leider van het land.

Gevraagd of de Britse overheid verdere sancties tegen Venezuela zou overwegen antwoordde Minister van Buitenlandse Zaken Duncan dat het internationale partners zal raadplegen hoe verder te handelen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr