Goud bereikt hoogste koers in twee weken

Goud steeg gisteren naar het hoogste niveau in meer dan twee weken en kreeg daarbij steun door het doorbreken van technische weerstandsniveaus en dalende reële rendementen.

Het edelmetaal sloot gisteren boven haar 100-daags voortschrijdend gemiddelde en heroverde het psychologisch belangrijke weerstandsniveau van 1.800 dollar per ounce. De koers is met zo’n 3,5 procent gestegen sinds ze eind juni het laagste punt in twee maanden aandeed.

Er is waarschijnlijk wat short-covering gaande, samen met wat technische aankopen die allemaal bijdragen aan een hogere goudprijs, aldus Joseph Stefans, hoofd trader bij MKS in Zwitserland.

De fysieke vraag is weer een beetje op gang gekomen, de reële rente in de VS blijft dalen en dat zorgt er vervolgens weer voor dat de dollar wat lager gaat, aldus Stefans.

De notulen van de laatste Fed-vergadering, die morgen worden verwacht, kunnen aanwijzingen geven over wanneer de centrale bank zal beginnen met het verkrappen van het monetaire beleid.

Beleggers speculeren ondertussen driftig over een economisch beeld dat wordt vertroebeld door inflatiedruk en dreigingen van coronavirusvarianten.

Goud daalde vorige maand het meest in vier jaar tijd toen de Fed aangaf dat ze haar beleid wellicht sneller dan verwacht zal gaan verkrappen.

Het edelmetaal ging gisteren echter hoger tot 1.808,86 dollar per ounce en steeg daarmee voor de vijfde dag op rij. Op het moment koerst het nog steeds iets onder de 1.810 dollar per ounce.

Ondersteuning voor de goudkoers is onder meer ook te vinden in de toegenomen interesse van centrale banken, die sinds maart weer aardig goud aan de reserves hebben toegevoegd.

Het herstel van de wereldhandel versterkt de lopende rekeningen van opkomende landen, waardoor centrale banken de mogelijkheid hebben om meer goud op te kopen.

Hogere prijzen voor ruwe olie stimuleren eveneens de aankoop van edelmetaal door olie-exporterende landen waaronder Kazachstan, aldus James Steel, hoofdanalist edelmetalen bij HSBC.

Steel: “If a central bank is looking at diversifying, gold is a marvelous way of moving out of the dollar without selecting another currency”

In een bullish scenario, als de wereldeconomie weer aantrekt, zouden de aankopen van centrale banken kunnen oplopen tot ongeveer 1.000 ton, zo beweren analisten bij Citigroup.

De prognose van de bank is dat de aankopen zullen stijgen tot 500 ton in 2021 en 540 ton volgend jaar.

Dat is nog steeds minder dan de recordaankopen in 2018 en 2019 boven de 600 ton maar een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de 326,3 ton die vorig jaar aan werd gekocht.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr