Pokerchips

Hoewel we niet de grootste fans zijn van de World Gold Council (WGC), waarderen we hun inspanningen om goud onder de aandacht te brengen. Dat gezegd hebbende, de WGC neigt meer naar “papiergoud” dan naar fysiek goud, gezien hun nauwe banden met Bullion Banks en goudproducenten.

Toch leveren ze soms nuttige inzichten, zoals een recente tweet:

Pokerchips
Bron: Twitter

De grafiek toont gegevens van mei 2021 en meldt dat centrale banken in die maand netto 57,3 ton extra fysiek goud hebben aangeschaft.

Bron: Twitter

57,3 ton is meer dan 20% van de wereldwijde productie van goud uit mijnen gedurende diezelfde periode. Een aanzienlijke hoeveelheid dus! Maar de grafiek toont niet alleen stijgingen. De goudvoorraad van Duitsland daalde met 2 ton, die van Oezbekistan zelfs met 11,5 ton.

Wat betekenen deze schommelingen? Hoe gaan centrale banken in 2021 met goud om? Een eenvoudig antwoord: ze behandelen het als pokerchips.

Hoewel niet iedereen poker speelt, kunnen we ons allemaal voorstellen dat bij de start van een nieuw pokerspel de chips gelijkmatig onder de spelers worden verdeeld. Het spel begint met een “level playing field”. In ons wereldwijde financiële systeem van 2021 kunnen we het goud op centraal bankniveau als zulke pokerchips beschouwen.

Centrale banken bezitten momenteel meer dan 35.000 ton goud. Dat is bijna 20% van AL het goud dat ooit is gedolven. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo spectaculair. Maar als je er dieper over nadenkt, realiseer je je dat goud – en alleen goud – de ultieme reserve is.

Van alle financiële activa is alleen goud “anders”. Het is anders omdat centrale banken het als de ultieme scheidsrechter, als de echte rijkdomreserve, hebben gekozen. Ze houden geen olie, koper of zelfs zilver op hun balansen. Goud is al veel langer een symbool van rijkdom.

Centrale banken zijn bezig hun goud, hun “pokerchips”, te verdelen onder de “spelers”. Op het moment dat er “iets” verandert, ook wel een “Reset” of “Eindspel” genoemd, zal de waardering van goud (veel) hoger zijn.

We staan aan het einde van een tijdperk dat begon in 1971, toen president Nixon de laatste link tussen goud en geld doorknipte. We zien aan de evolutie van de wereldwijde schulden, de (negatieve) rente, bubbels in bijna alle activa, enz., dat het einde nadert en dat er niet veel langer zonder turbulentie verder kan worden gegaan.

Vandaag de dag kijken mensen naar centrale banken om de rente eeuwig laag te houden en de markt te overspoelen met liquiditeiten. Wanneer centrale banken direct moeten ingrijpen, staat er een verandering voor de deur.

Dankzij het feit dat we één RIJKDOM RESERVE hebben in de boeken van de centrale banken wereldwijd, is een lange periode van crisis/turbulentie helemaal niet nodig in de (nabije) toekomst.

Fysiek goud zal worden hergewaardeerd, misschien eerst binnen het centrale banksysteem, maar daarna ook snel op de markt voor iedereen die fysiek goud bezit. Een eerste gevolg hiervan is dat er geen langdurige crisis nodig is in de toekomst. De wereld kan weer vooruit denken en werken aan vooruitgang (na een klap die veel vermogens aanzienlijk zal doen krimpen).

Een tweede gevolg is een prettige bijkomstigheid voor ons allemaal… Iedereen kan zelf ook voor Centrale Bank spelen, door simpelweg fysiek goud te kopen.

De herwaardering, waarvan wij overtuigd zijn dat die zal komen, zal gelden voor ALLE bezitters van fysiek goud. Hoeveel goud je in je portefeuille aanhoudt, is aan jou. Koop dus een positie waarbij je jezelf comfortabel voelt!

De beste manier om veilig en efficiënt goud aan te kopen, vind je hier.