Pokerchips en goud, wat hebben ze met elkaar te maken?…

We zijn niet de allergrootste fan van de World Gold Council. Leuk dat ze goud in de belangstelling willen brengen, maar ze zijn niet echt pro goud.
Of correcter: Ze zijn wel pro “papieren goud”, de WGC is de spreekbuis van Bullion Banks en goudproducenten.Maar goed, ze kunnen wel soms een mooie voorzet voor ons geven, zo ook de volgende post op Twitter:

bron: Twitter
Het grafiekje gaat over de maand mei 2021 en Centrale Banken gaven aan dat ze gedurende deze maand netto 57,3 ton extra fysiek goud hebben gekocht.

bron: Twitter. klik op de grafiek voor een grotere weergave.

57,3 ton, dat is meer dan 20% van de wereldwijde productie van goud uit mijnen over dezelfde periode. Een niet onbelangrijke hoeveelheid dus!Maar er staan niet alleen plusjes op de grafiek. De goudvoorraad van Duitsland daalde met 2 ton, die van Oezbekistan zelfs met 11,5 ton.

Wat kunnen we van die schommelingen maken? Hoe gaan Centrale Banken in 2021 met goud om?

Pokerchips!

Niet iedereen speelt Poker natuurlijk, maar we kunnen ons allemaal wel voorstellen dat wanneer je aan een nieuw spel Poker begint, dat de pokerchips opnieuw worden verdeeld onder de spelers. De start van een spel Poker, gebeurt met een “level playing field”.

In ons wereldwijde financiële systeem in 2021, kunnen we goud op Centrale Bank niveau, vergelijken met die Pokerchips.

Naast de bewegingen op maandbasis, hebben Centrale Banken natuurlijk al heel lang en ook vooral heel veel goud. Zodanig veel zelfs, dat de bewegingen op maandbasis een detail zijn, zeker niet de hoofdzaak.

CB’s (Centrale Banken), bezitten intussen meer dan 35.000 ton goud. Dat is net geen 20% van AL het goud dat in de gehele geschiedenis werd gedolven.

Op het eerste zicht is dit allemaal niet zo heel spectaculair. Goud dat in kluizen, achter slot en grendel ligt te blinken.

Tot je er echt over nadenkt en door hebt dat goud en alleen goud, de ultieme reserve is, voor iedereen…

Want van alle financiële activa, dus vergeleken met alles wat je met je spaargeld kan doen, is enkel goud “anders”.

Het is anders omdat Centrale Banken voor goud gekozen hebben als ultieme scheidsrechter, als echte rijkdom reserve. Ze hebben geen olie, koper of zelfs zilver op hun balansen staan.
Centrale Banken hebben daar lang geleden voor gekozen en goud is zelfs al veel langer dan dat “rijkdom”. De manier waarop CB’s vandaag met goud omgaan, geeft ons vertrouwen in wat komen gaat.

Goud zal opnieuw gaan blinken op de voorgrond van het financiële systeem. Het leuke voor ons hieraan, is dat goud enkel KAN dienst doen op de voorgrond, aan een (veel) hogere waardering.

Wanneer?

Op het moment wanneer er “iets” verandert, en je mag dat veranderen ook een “Reset” of een “Eindspel” noemen,

Tot dat moment, hebben Centrale Banken de tijd om goud, net zoals “pokerchips”, te verdelen onder alle “spelers”.

Wanneer precies?

Vandaag staan we aan het einde van een periode die in 1971 begon, toen president Nixon de laatste link tussen goud en geld doorknipte. Op 15 augustus 1971, bijna exact 50 jaar geleden, schortte hij de omwisselbaarheid van de dollar in goud  “tijdelijk” op.
Dat we aan het einde komen en dat het niet heel veel langer verder kan zonder turbulentie, kan je makkelijk zien aan de evolutie van de schulden wereldwijd, de (negatieve) rente, bubbels in zowat alle activa, enz…

Het zijn vandaag de Centrale Banken waar iedereen naar kijkt om de rente eeuwig laag te houden en de markt te overspoelen met liquiditeiten. Dat is sowieso de laatste stap, wanneer Centrale Banken rechtstreeks moeten tussenkomen, gaat er iets veranderen.

Het voordeel van de pokerchips komt er dus aan. Dankzij het feit dat we één RIJKDOM RESERVE hebben in de boeken van Centrale Banken wereldwijd, is een lange periode van crisis/turbulentie helemaal niet nodig in de (nabije) toekomst.

Centrale Bankiers hebben tijd genoeg gehad om goud te laten “vloeien” naar de plaatsen waar het te weinig aanwezig was. Westerse Centrale Banken hebben vandaag minder goud dan in de jaren 1990. Opkomende markten hebben sindsdien juist opgebouwd. De pokerchips zijn zo goed als verdeeld!

Fysiek goud zal worden geherwaardeerd, misschien eerst binnen het Centrale Bank systeem, maar vrij snel daarna ook in de markt voor iedereen die fysiek goud bezit.
Een eerste gevolg daarvan is, zoals we hierboven al aanhaalden, dat er geen lange crisis nodig is in de toekomst. De wereld kan weer verder denken en werken aan vooruitgang (weliswaar NA een klap die veel vermogens flink zal doen krimpen).

Een tweede gevolg is een voor ons allemaal eerder plezante toevalligheid…
Iedereen kan zelf ook voor Centrale Bank spelen, door heel simpelweg fysiek goud aan te kopen.
De herwaardering waarvan wij alvast overtuigd zijn dat ze er komt, zal voor ALLE bezitters van fyiek goud zijn.

De hoeveelheid goud die je in portefeuille aanhoudt, kies je zelf. Koop dus een positie waarmee je jezelf comfortabel voelt!

Tot binnenkort!

Het goud999 team.

P.S. Hoe past ZILVER in het bovenstaande verhaal?

Terwijl we dit schrijven noteert de goud/zilver ratio bijna exact op 70, Zilver 70x goedkoper dan goud, dus voor dezelde massa.

Aan zowat 26 dollar per ounce vandaag, noteert Zilver ook nauwelijks aan de helft van de 50 dollar die in 1980 wel al een keer op de tabellen stond. Welke “grondstof” ken je de nauwelijks half zo duur is dan in 1980?

Net nu we ook voor een heuse “Commodities bull market” lijken te staan, grondstoffen waren eigenlijk nooit eerder zo goedkoop in vergelijking met bijv. de aandelenmarkten.

Goud is politiek, Zilver moet van de vrije markt komen, maar heeft nu alle kansen.
De rally’s voor de zilverprijs zijn dikwijls meer dan de moeite, dat hebben we recent in 2020 nog gezien, met een verdubbeling op enkele maanden!

De meest interressante manier om ook nu een positie in zilver te nemen, in fysiek metaal, meteen veilig opgeslagen en verzekerd, is op deze manier!