Centrale banken weer flink actief op de goudmarkt

Centrale banken hebben in de maand mei wederom aan de goudreserves toegevoegd, nadat wereldwijde maandelijkse aankopen begin dit jaar waren gedaald tot het laagste niveau in tien jaar.

Ghana heeft daarnaast onlangs plannen aangekondigd voor grootse nieuwe aankopen. De centrale bank van Ghana zal een goudaankoopprogramma uitvoeren om lokaal geproduceerd goud op te kopen.

Vice-president Bawumia gaf te kennen dat de voordelen van het hebben van een gezonde hoeveelheid fysiek goud in de reserves divers en groots zijn, waaronder het ondersteunen van de waarde van de lokale valuta.

Thailand was in mei de grootste koper en voegde 46,7 ton goud toe aan de reserves. Het was daarmee goed voor liefst 82 procent van de totale netto-aankopen in die maand. Ook Turkije verhoogde de goudreserves in de loop van de maand met 8,6 ton, waardoor de reserves op 415 ton kwamen.

Brazilië verhoogde de goudreserves met 11,9 ton, de eerste toevoeging sinds november 2012. De goudreserves bedragen nu 79,3 ton, wat 1 procent van de totale reserves betreft. Hoewel aan de lage kant vergeleken met westerse centrale banken betreft het het hoogste niveau sinds november 2000.

Kazachstan (5,3 ton), Polen (1,9 ton) en India (0,9 ton) waren de andere kopers gedurende de maand. De aankoop door de Poolse centrale bank betrof de eerste toename in goudreserves sinds medio 2018, toen de centrale bank tussen mei en juli 100 ton goud toevoegde.

Een voortzetting van de toegenomen belangstelling voor goud die we de afgelopen jaren bij Centraal- en Oost-Europese landen hebben gezien.

Ook de Servische president Aleksandar Vucic kondigde onlangs weer aan dat de centrale bank van plan is om goudreserves te verhogen, van een huidige 36,3 ton tot 50 ton goud.

De World Gold Council (WGC) geeft te kennen dat, na hogere aankopen in maart en april, de trend van goudaankopen door centrale banken doorzet.

Aankopen van de centrale banken bedroegen in totaal 56,7 ton in de loop van de maand, een daling van 11 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, maar daarnaast ook 43 procent boven het maandelijkse gemiddelde.

Hoewel de toename in de afgelopen drie maanden aanzienlijk is, was het overgrote deel hiervan afkomstig van slechts twee centrale banken: Hongarije en Thailand.

Samen hebben zij tussen begin maart en eind mei meer dan 150 ton goud opgekocht en deze recente maandelijkse toevoegingen behoren tot de grootste individuele aankopen van centrale banken sinds begin 2010.

Bronnen: Goldhub, Seeking Alpha, Kitco

Foto: Flickr