Goud begint 2018 bijzonder sterk

De goudprijzen begonnen het nieuwe handelsjaar 2018 op een bijzonder sterke manier. Het gele metaal bereikte dinsdag zelfs het hoogste peil in meer dan drie maanden tijd. Ook zilver deed het bijzonder goed.

Een van de belangrijkste redenen voor de stijging van de edelmetaalprijzen op dit moment is ongetwijfeld de zwakke Amerikaanse dollar. De dollarindex klokte immers af op het laagste peil in drie maanden tijd. Goud en zilver zagen ook ‘safe haven’ aankopen die afkomstig waren van toegenomen geopolitieke risico’s.

De goudprijzen staan nu op meer dan 1300 USD en de vraag is uiteraard hoe het nu verder moet. Als we eens rondom ons heen kijken in de wereld, dan zien we heel wat geopolitieke spanningen. De spanningen in Iran nemen fors toe aangezien betogers in dat land het aftreden eisen van de heersende regering. De Iraanse overheid treedt bijzonder hard op tegen de demonstranten en dat gooit alleen maar olie op het vuur.

Donald Trump tweette dat hij de betogers steunt, en dat is een heel andere diplomatieke stelling ten opzichte van Obama. Indien deze situatie verder aanhoudt, dan mag je er zeker van zijn dat er meer safe haven vraag komt naar goud en zilver.

Ondertussen blijft er een gekke wapenwedloop aan de gang tussen Noord-Korea en de Amerikaanse president, en het is nog maar af te wachten hoe de zaken de komende weken gaan evolueren. Aangezien de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea naderen, moet je niet verbaasd zijn dat Noord-Korea gaat proberen om dit evenement in zijn voordeel uit te spelen.

De Amerikaanse dollar kan de komende weken wel wat herstellen, want is te ver weggezakt. Goud en zilver zijn momenteel op korte termijn overgekocht, en dat kan een correctie teweegbrengen. Positief is wel dat zowel de major als de junior goudmijnen de beweging van goud volgen.

Het ziet er dus goed uit, hoewel je behoed moet zijn voor een pullback op korte termijn. Maar zoals u weet, zijn dat eerder koopgelegenheden dan wat anders.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.