Goldman Sachs ziet hogere goud- en zilverprijzen in het verschiet

Goldman Sachs is iets minder bullish op algemene grondstoffen maar de bank blijft bijzonder positief over goud en zilver. De prognoses voor de edelmetaalprijzen nemen in haar laatste grondstoffenrapport toe.

Afgelopen maandag publiceerde de bank een nieuw rapport, waarin de grondstoffenanalisten van Goldman Sachs voorspellen dat goud nog hoger gaat dan eerder gedacht.

Voor de volgende drie, zes en twaalf maanden voorspellen zij een hogere goudprijs. De analisten verhoogde elk van de eerdere voorspellingen met 25 dollar, naar respectievelijk 1.350, 1.400 en 1.450 dollar per ounce.

Dat heeft zeker ook te maken met de reële rente en de verwachting dat volatiliteit de kop op zal steken.

Goldman Sachs analisten gaven aan: “The negative gold-real rates correlation has re-emerged, with the gold rally closely tracking the fall in real rates. In our view, this switch in the gold-rates correlation after the Fed pause reflects why this stage of the rate cycle is the sweet spot for gold. Higher rates can lead to more financial-market volatility and recession fears, boosting safe-haven demand for gold, while a rate cut boosts gold demand”

Kijkend naar zilver, verhoogde de investeringsbank haar kortetermijn- en langetermijnprognoses met 25 cent. De analisten zien de zilverprijzen in de komende drie, zes en 12 maanden stijgen tot respectievelijk 16,5, 17 en 17,5 dollar per ounce.

Hoewel de industriële vraag naar zilver weinig vooruit lijkt te gaan is Goldman Sachs optimistisch dat de zilverprijs, in navolging van goud, zal blijven stijgen. Ook zou een hoge goud/zilver ratio er voor kunnen zorgen dat beleggers zich wat meer diversifiëren, ten gunste van zilver.

Dit bullishe sentiment komt op een belangrijk moment voor goud. Het kende de afgelopen dagen een flinke verkoopdruk. Beleggers kijken weer meer richting aandelenmarkten, wat er voor zorgde dat goud met liefst 5 procent daalde op iets meer dan een week tijd. Vorige maand deed het nog een hoogste punt aan in tien maanden tijd.

Terwijl Goldman optimistisch is over de edelmetaalprijzen zijn de analisten dat minder over de algemene grondstoffenprijzen. De bank houdt er voorlopig een neutrale houding op na nadat het een paar maanden geleden nog bijzonder positief was over de commodities in zijn algemeenheid.

Bronnen: Kitco, CNBC

Foto: Flickr