Goudexport Oeganda stijgt 23 procent

De goudexport in Oeganda steeg vorig jaar met liefst 23 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Met die stijging haalde zij het nummer één exportproduct in: koffie. Dit volgens gegevens van de centrale bank van het Oost-Afrikaanse land.

De centrale bank van Oeganda gaf een dat het land vorig jaar voor 514 miljoen dollar goud exporteerde. Dit in vergelijking met 418 miljoen dollar aan goud-export inkomsten in 2017.

Traditioneel is de grootste export van Oeganda koffie. In 2018 bedroeg de inkomsten aan de koffie-export zich op de 436 miljoen dollar. Dat was 21 procent minder dan het jaar ervoor.

De leveringen van goud waren een flink aantal jaren verwaarloosbaar. Dit terwijl het land al jaren de nummer één koffie-exporteur van Afrika is.

In 2015 begon de goud-export echter scherp toe te nemen na de ingebruikname van een belangrijke raffinaderij. Tien jaar geleden bedroegen de goudzendingen van Oeganda minder dan 10 miljoen dollar.

De meerderheid van die nieuwe raffinaderij, de African Gold Refinery (AGR), is in handen van Alain Goetz. Goetz heeft ook een belang in de Belgische goudraffinaderij Tony Goetz N.V.

De Afrikaanse goudraffinaderij AGR is gevestigd in de stad Entebbe, ten zuiden van de hoofdstad Kampala.

Adam Mugume, uitvoerend directeur research van de Bank van Oeganda, gaf vorig jaar aan dat de stijging tevens veroorzaakt werd door twee extra raffinaderijen in het land, die beide iets kleiner zijn.

Mugume: “Currently, we have 3 firms processing gold for export in Uganda. In 2017 we had one. These firms source for gold all over Africa, thus the increase in exports of gold”

Rechtenactivisten hebben AGR in het verleden beschuldigd van het kopen van gesmokkeld goud van het naburige Congo.

De Amerikaanse anticorruptie-NGO The Sentry, mede opgericht door acteur George Clooney, gaf aan dat het op basis van verschillende documenten en interviews ongerust is.

Het bedrijvennetwerk van de Belgische magnaat Alain Goetz zou volgens haar goud hebben gesmokkeld uit het oosten van Congo naar AGR in Oeganda. Vervolgens zou het uitgevoerd zijn via een reeks bedrijven naar de VS en Europa.

AGR heeft die beschuldigingen echter ten stelligste ontkend en gaf aan dat het zich volledig inzet om er voor te zorgen dat het internationale regels aanhangt, die handel in mineralen van conflictgebieden verbieden.

Bronnen: Reuters, All Africa, Standard Media

Foto: Flickr