Goldman Sachs licht positief aangaande goudprijs

Goldman Sachs Group geeft aan dat het een strategisch koopmoment zou kunnen zijn wanneer de goudprijs eenmaal onder de 1.250 per ounce zou gaan.

Het zou beleggers de nodige bescherming kunnen bieden tegen de risico’s die de vertraging in wereldwijde groei met zich meebrengt en risico’s gerelateerd aan centrale bankbeleid, dat grenzen ziet aan haar effectiviteit.

Analisten van de bank merken op dat de daling van de goudprijs afgelopen week niet kwam door een verkoop van de goud-ETF’s. Die goud gedekte exchange-traded funds kennen deze week zelfs een toename in aanhoudingen. Goldman Sachs:

The move lower does not appear to be driven by physical gold ETF liquidation. The drivers of strong physical ETF and bar demand for gold during 2016 are likely to remain intact, including continued strong physical demand for gold as a strategic hedge

Barnabas Gan, econoom bij Oversea-Chinese Banking Corp. in Singapore en volgens Bloomberg de beste voorspeller voor de edelmetaalprijs voor het derde kwartaal gaf woensdag aan:

As quickly as gold fell, as quickly gold could rally back. Weak inflationary pressures may once again lift gold prices back to their previous shine

De schuldige van de flinke daling deze week van het edelmetaal wordt voornamelijk gezien in de dreiging van een renteverhoging van de Fed.

Hierdoor zou de dollar stijgen, wat weer een slecht teken zou zijn voor de goudprijs die normaal gesproken de tegenovergestelde richting op beweegt en die wereldwijd in dollars wordt weergegeven.

Ook de speculaties aangaande het terugschroeven van de 10 miljard dollar-grote obligatieaankopen door de Europese Centrale Bank wordt als schuldige aangewezen. Maar het is vooral de afwezigheid van de Chinezen die het hem waarschijnlijk deed.

Het World Gold Council geeft daarom ook terecht aan dat de bijna 3 procent daling dinsdag, op slechts enkele uren tijd, vooral kwam door technische factoren en het ontbreken van de Chinese koopjesjagers:

The fall triggered stop-losses and further tactical selling. We believe that a shift in monetary policy need not signal lower gold prices. The price dip will likely result in physical demand from consumers, long term investors and central banks

Toen de goudprijs onder 1.310 dollar raakte, het 100-daags voortschrijdend gemiddelde voor goud, nam de technische verkoop sterk toe, dat verergerde de val en triggerde verschillende stop-losses.

Ondertussen vierden Chinese investeerders, die in het verleden vooral op de dip aankochten, de Golden Week, hierdoor waren alle Chinese markten de gehele week gesloten.

Bronnen: Bloomberg, World Gold Council
Foto: Drost

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]