Geruchten van verkoop New Gold zorgt voor stijging met dubbele cijfers

Renaud Adams is benoemd tot de nieuwe voorzitter en CEO van goudmijnbouwbedrijf New Gold. Volgens bronnen is er ook sprake van een mogelijke verkoop van het mijnbouwbedrijf.

Het gaat niet goed met New Gold en dat is terug te zien aan de koers. In 2011 kende het nog een piek boven de 13 dollar. Begin dit jaar koerste het nog boven de 4 (Canadese) dollar. Gisteren steeg de koers met meer dan 20 procent tot 1,26 dollar, nadat het net niet onder de 1 dollar was gezakt.

Dit op het nieuws dat Adams Raymond Threlkeld opvolgt en de geruchten dat New Gold mogelijk verkocht wordt. Threlkeld was pas sinds mei directeur van New Gold.

Adams heeft 25 jaar ervaring in de mijnbouw. Hij was de voorzitter en CEO van Richmont Mines van 2014 tot aan de verkoop van het bedrijf aan Alamos Gold in november 2017. Eerder was Adams CEO bij Primero Mining en daarvoor werkte hij voor Iamgold.

Tijdens zijn tijd bij Richmont is de productie van Richmont’s belangrijkste mijn meer dan verdubbeld, zijn de minerale reserves meer dan verdrievoudigd en werden de kosten verlaagd.

New Gold, dat met investeringsbank BMO Capital Markets samenwerkt in het vinden van een mogelijke koper, is in besprekingen met belanghebbende partijen, aldus bronnen. Niet zeker echter is of er ook daadwerkelijk een deal gesloten gaat worden.

Het bedrijf worstelt met haar productiedoelstellingen bij haar belangrijkste en grootste project: de Rainy River mine in Ontario. Ook kampt het bedrijf met een torenhoge schuld. Aan het eind van 2017 was de debt-to-equity ratio 47,1 procent, hoger dan het gemiddelde binnen de sector.

In 2013 werd het project verworven toen New Gold Rainy River Resources overnam voor zo’n 310 miljoen dollar. Sinds 2014 zijn de ontwikkelingskosten van het project liefst 80 procent gestegen tot 1,59 miljard dollar.

Het afgelopen jaar heeft het bedrijf verschillende activa verkocht en zijn er verschillende herschikkingen geweest binnen de raad van bestuur, om de problemen het hoofd te bieden.

Aandelen stegen gisteren met 32 procent tot 1,36 dollar om vervolgens te sluiten op 1,26 Canadese dollars. Het volume kende een significante stijging, waarbij het tot de top vijf behoorde van zwaarst verhandelde aandelen in Toronto.

Rainy River maakt het echter moeilijk om een verkoop te bewerkstelligen, aldus de bronnen tegenover Reuters. Los van de openstaande schuld moet een eventuele koper ook comfortabel zijn met de operationele problemen van de mijn.

Het bedrijf heeft vier producerende mijnen: New Afton en Rainy River in Canada, Mesquite in de VS en Cerro San Pedro in Mexico. New Gold is daarnaast eigenaar van het Blackwater-project in Canada.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]