China gaat zeer belangrijke speler in zilvermarkt worden

De goud-zilver ratio is een van de meest betrouwbare technische ‘koop’ indicators voor zilver, zeker wanneer de verhouding boven de 80 uitstijgt.

Wellicht een goed koopmoment, de goud-zilver ratio staat nu boven de 85, het hoogste niveau sinds 1991. En de vraag naar zilver zal niet direct afnemen.

Volgens edelmetalen consultancy bedrijf Metals Focus zal China de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de globale zilvermarkt. Zowel op het gebied van industrieel verbruik als zilvermijnbouwproducent.

Gisteren gaf Metals Focus het rapport “Prospects for the Chinese Silver Market” uit op de 17e China International Silver Conference in Shenzhen.

Het rapport noemt China veruit de grootste consument van zilver wereldwijd, goed voor 18 procent van de wereldwijde vraag naar zilver de afgelopen jaren. In de toekomst zal dat niet anders zijn, aldus het rapport.

Verder wordt er aan gegeven dat China het op twee na grootste zilverproducerende land is.

China’s fotovoltaïsche vraag naar zilver in zonnetoepassingen steeg de afgelopen jaren tot zo’n 65 miljoen ounces in 2017.

In feite vindt meer dan 70 procent van de wereldwijde productie van zonnepanelen plaats in China. Lokale producenten hebben daarbij niet genoeg aan het zilver dat er in China zelf wordt gemijnd.

Het Silver Institute geeft aan dat, hoewel beleidsveranderingen er waarschijnlijk dit jaar voor zal zorgen dat er een bescheiden daling in volumes te zien zal zijn, er verwacht wordt dat de lange termijn trend in 2019 zal worden hervat.

Daarnaast zijn er genoeg andere industrieën die zilver gebruiken waardoor de vraag hoog blijft.

Het Silver Institute: “Significant areas of growth include touch panels, light emitting diodes and equipment used in electricity generation. Chinese consumption of silver for electronic and electrical uses was estimated at 78 million ounces in 2017 and is forecast to grow modestly this year. A wide range of end-use applications, including railway infrastructure development, increasing car sales, refrigeration and air conditioning should fuel this growth”

Het rapport geeft tevens aan dat er in China genoeg vraag blijft naar zilver in de ontwikkeling van haar infrastructuur. Soldeerlegeringen waren in 2017 goed voor 24 miljoen ounces van de vraag naar zilver.

De vraag naar zilver voor sieraden in China is de afgelopen jaren echter gedaald naar 29 miljoen ounces vorig jaar. Maar ook daar verwachten de schrijvers van het rapport een ommekeer, waarbij weer een groei wordt verwacht rond 2020.

Bronnen: Kitco, Mining Weekly, Mining Journal

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.