Fysieke goudvraag uit China bepalend

De analisten van Goldman denken dat de reële rentevoeten in de Verenigde Staten naar het jaareinde toe zullen stijgen. Dat zal waarschijnlijk wel een beetje neerwaartse druk zetten op de goudprijzen, maar ze voegden er meteen aan toe dat de vraag naar het fysieke edelmetaal dit voor een deel zal opvangen.

De goudprijs is immers rond de 1250 USD per ounce gegaan, maar een daling eronder zou een strategisch zeer interessant aankoopniveau zijn, aangezien er nog heel wat neerwaartse risico’s in de economie zitten.

Ook komt er waarschijnlijk wat ondersteuning van de Chinezen. Door een oververhitte vastgoedmarkt en een devaluatie van de yuan in 2015 waren Chinese beleggers een van de grootste consumenten van goud ter wereld.

De spotprijzen van het goud hadden het de afgelopen weken zwaar te verduren door de afwezigheid van Chinese kopers op de markt, maar de Chinese vraag naar goud zal opnieuw toenemen na de daling. Vooral voor beleggers die hun centen op middellange tot lange termijn willen beleggen. Dat is een goed teken, want dit zijn precies de beleggers die het minst zenuwachtig zijn als de prijs eens daalt, en integendeel nog goud bijkopen.

Chinezen willen zich ook indekken met fysiek goud tegen mogelijke ontwaarding van de munt door kapitaalcontroles, en goud aankopen als een diversificatie tegenover de vastgoedmarkt. Het zijn slimme redenen, en ook beleggers in Europa kunnen deze tactiek toepassen omdat ook hier veel risico’s zijn die met goud en zilver kunnen worden afgedekt.

[xyz-ihs snippet=”goud”]