ABN Amro stelt verwachtingen bij

Foto: Flickr

ABN Amro heeft haar verwachting over de goudprijs stevig bijgesteld. Georgette Boele, valutastrateeg bij ABN Amro, geeft aan dat de trend gekeerd lijkt en dat de goudprijs tot 1.200 dollar kan dit jaar, dat betekent nog een koersdaling van 50 dollar ten opzichte van de huidige prijs.

In het rapport, dat afgelopen woensdag werd uitgegeven, schrijft de analist:

Gold prices have fallen and broken below the 200-day moving average. This means that this year’s uptrend is over. We have revised downwards our gold price forecasts because we think that investors will continue to liquidate

Daarnaast gaf ze aan:

Gold prices are having difficulty moving higher, but are also reluctant to move lower. They are looking for a new driver

Nu is er het nieuwe koersdoel van 1.200 dollar voor eind december, voor maart 2017 denkt Boele aan een goudprijs van 1.150 per troy ounce en voor juni 2017 1.100 dollar. Een rigoureuze bijstelling.

Boele, in 2015 door Bloomberg nog uitgeroepen tot beste voorspeller van de goudprijs van dat moment, rekende eerder op een prijs van 1.325 dollar per troy ounce tegen het einde van het jaar. Voor eind 2017 had zij een goudprijs voorspelt van 1.450 dollar.

Het hinten van Fed-officials over het verhogen van de rente lijkt de voornaamste reden waarom de bank haar koersdoel bijstelt.

Eerder was juist de getemperde verwachting dat de Fed een volgende rentestap zou nemen en monetaire verruiming door andere centrale banken de reden dat ABN het koersdoel verhoogde.

Maar ook de teleurstelling over de stappen van de Bank of Japan, verwachtingen dat de ECB het opkoopprogramma gaat afbouwen, beter dan verwachte Amerikaanse economische cijfers en constructief sentiment op de aandelenmarkten drukten volgens Boele de afgelopen maanden op de goudprijs.

Vorige week zette de ABN Amro de eerdere voorspellingen over de goudprijs op zwart wegens de plotselinge daling.

Daarmee gaf de bank aan dat de eerder voorspelde koersen niet meer klopten, maar dat omstandigheden te onzeker waren om een nieuwe voorspelling te doen. Daar lijkt zij nu wel in te kunnen slagen.

Bronnen: ABN Amro, FD, Yahoo

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.