Fysieke goudvraag China ook in september stijgende

De vraag naar fysiek goud op groothandelsniveau is in China verder gestegen. Ook de Chinese markt voor goud-ETF’s blijft zich uitbreiden.

Vorige maand bedroeg de afname van goud van de Shanghai Gold Exchange (SGE) in totaal 154 ton, wat 38 procent meer was dan de maand ervoor en 43 procent meer dan een jaar geleden.

De goudreserves van de People’s Bank of China (PBoC) bleef op 1.948 ton, goed voor 3,6 procent van de totale reserves.

Zowel het totale goudbezit als het beheerde vermogen in Chinese goud-ETF’s steeg vorige maand tot het hoogste niveau ooit, met respectievelijk 69,5 ton of 4,2 miljard dollar.

Twee Shanghai Gold ETF’s, uitgegeven door CCB Principal Asset Management en Bank of China Asset Management, werden begin september aan de beurs genoteerd.

Hierdoor werd de keuze voor Chinese goud-ETF’s uitgebreid tot in totaal 11 fondsen.

Die twee nieuwkomers waren niet de enige drijvende kracht achter de groei. Ook de totale goudparticipatie in de reeds bestaande negen fondsen nam vorige maand toe.

De strategische allocatie van Chinese beleggers in goud bleef stijgen, als afdekking tegen mogelijke toekomstige economische en geopolitieke onzekerheden.

In augustus was er ook al een opleving in de vraag naar goud. In september zette dat door met een stijging in onttrekkingen aan zowel de SGE als de handelsvolumes van Au9999 – het fysieke goudcontract bij de SGE.

Dit was te wijten aan twee belangrijke factoren. Ten eerste hielden veel sieradenfabrikanten en groothandelaren in september verschillende promotionele evenementen in samenwerking met de Shenzhen Jewellery Fair.

Ten tweede waren de Chinese retailers op voorhand bezig met de langverwachte verkoop van gouden bruidssieraden tijdens de acht dagen durende ‘Golden Week’ begin oktober.

Veel echtparen hebben hun huwelijken wegens de coronapandemie uitgesteld dit jaar, waardoor het aantal huwelijken tijdens de Golden Week – de traditionele bruiloftspiek – explosief toenam.

Volgens Hunliji – een belangrijk digitaal platform voor huwelijksgerelateerde producten – hielden meer dan 600.000 Chinese bruidsparen hun huwelijken in deze periode, 11 procent meer dan vorig jaar.

Uit gegevens van het Chinese ministerie van Handel bleek dat tijdens de Golden Week de verkoop van goud, zilver, jade en juwelen in grote steden als Beijing met meer dan 25 procent was gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Vandaag werd verder bekend dat China 262,93 ton goud produceerde in de eerste negen maanden van 2020. Dat betreft een daling van 12,42 ton – of 4,51 procent – in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar.

Bron: WGC, MENAFN

Foto: Flickr