Metals Focus: “Zilver stijgt volgend jaar tot ver boven de 30 dollar”

Zilver kende in het derde kwartaal haar grootste stijging dit jaar. Het edelmetaal zag een hoogste punt in zeven jaar tijd, waarbij het bijna 30 dollar per ounce bereikte.

Het sterke momentum van zilver hield echter geen stand en daalde daarop met meer dan 20 procent naar 24 dollar per ounce. Dat is ook het niveau waar het nu, een maand later, rond koerst op 23,50 dollar.

In maart van dit jaar zag zilver een enorme dip en deed het een laagste punt aan in 11 jaar tijd tot 12,59 dollar per ounce. Het is met andere woorden in een half jaar tijd gestegen met bijna 100 procent.

Gevangen in een consolidatiepatroon zou de zilvermarkt op korte termijn onder druk kunnen blijven staan, maar volgens onderzoeksbureau Metals Focus blijven de fundamenten op lange termijn intact.

Volgens de analisten gaat goud het jaar afsluiten met een koers rond haar hoogste punt dat zij in augustus aandeed. Ook zilver koerst volgens de analisten volgend jaar flink boven de 30 dollar per ounce.

Tijdens de bijna twee maanden durende consolidatieperiode bleef de investeringsvraag naar zilver robuust. Tot op heden is er dit jaar 316 miljoen ounces zilver aangekocht middels zilver-ETF’s. Daarmee ligt het op schema om hun hoogste jaarlijkse groei ooit te registreren.

De vraag via zilver-ETF’s is in de eerste negen maanden van dit jaar ongeveer verdrievoudigd. Ook de fysieke vraag naar zilver is dit jaar hoog, net als de fysieke vraag naar goud.

Hoewel de goudkoers dit jaar een all-time high heeft bereikt ziet Metal Focus dat nog niet gebeuren voor zilver. De analisten verwachten echter wel een nieuwe rally na de Amerikaanse verkiezingen op 3 november.

“Almost irrespective of the outcome of the U.S. election, fresh large-scale fiscal and monetary stimuli seems inevitable, given an uncertain economic recovery and still high COVID-19 cases. The case for silver (and gold investment) will therefore remain strong. This is the main assumption behind our forecast that the silver price will break through the $30 mark during 2021”

Ook Michael DiRienzo, directeur van het Silver Institute, denkt dat het niet uitmaakt wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen voor zilver om goed te presteren.

Hij ziet zilver sowieso als winnaar uit de bus komen. Wie er ook wint, Biden of Trump, beide zullen een gigantische “stimulus bill” uitrollen.

Waar Trump meer de nadruk zal leggen op infrastructuur en technologie zal Biden meer nadruk leggen op groene energie. Voor beide plannen zullen gigantische hoeveelheden zilver noodzakelijk zijn, aldus DiRienzo.

Bronnen: Investing News, Seeking Alpha, Kitco

Foto: Flickr