Goud geeft Australische export extra impuls

De grotere vraag naar goud wereldwijd zorgt voor een grote stimulans voor Australië, waarbij de export aanzienlijk toeneemt.

De vraag naar goud uit andere landen helpt de Australische economie op gang te houden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Australische Bureau voor de Statistiek.

Voorlopige gegevens onthullen dat de export van goud en rode wijn in september heeft geholpen het handelsoverschot van Australië te vergroten tot 5,1 miljard dollar.

De waarde van de Australische export steeg die maand met 756 miljoen dollar, oftewel 3 procent, tot 28,9 miljard dollar sinds augustus.

Het hoofd van het Australische Bureau voor de Statistiek, Branko Vitas, geeft aan dat die stijging grotendeels toe te schrijven is aan een 67 procent toename ($876 miljoen) in de export van niet-monetair goud (exclusief gouden munten).

Dat goud werd voornamelijk uitgevoerd richting het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Niet-monetair goud betreft elk goudproduct dat geen deel uitmaakt van de overheidsreserves. Het kan daarbij ook gaan om goudbaren die gebruikt kunnen worden voor sieraden, tandheelkunde en elektronica.

Ook de export van gouden munten steeg, met 108 procent of 113 miljoen dollar.

Vitas geeft aan dat het Verenigd Koninkrijk wereldwijd het belangrijkste handelsknooppunt is voor goud en daarom gaat Australisch goud regelmatig die kant op.

Dat niet-monetair goud in zo’n grote hoeveelheid naar Frankrijk wordt geëxporteerd is echter exceptioneel.

Normaliter is Australisch goud vooral populair in Aziatische landen zoals Thailand, Hong Kong en India.

De Australische goudexport kende dit jaar flinke schommelingen, met grote pieken in maart en juli. In september is er dus weer een flinke stijging te bemerken.

Australië is de op één na grootste goudproducent ter wereld en de regering heeft voor dit boekjaar een stijging van de export voorspeld. Dit vanwege de grotere vraag naar goud ten tijden van economische onrust.

Ook de vraag naar Australische rode wijn in China heeft bijgedragen aan de groeiende export. Andere sectoren waren echter relatief negatief, met vermindering van de export van aardolie met 16 procent en die van gas met 7 procent.

Over het geheel genomen daalde de Australische import in september. Het land importeerde 25 procent minder niet-monetair goud, 29 procent minder textielgaren en stoffen, 9 procent minder aardolie en 89 procent minder tabak.

Bronnen: ABS, News

Foto: Flickr