Flash PMI’s doen goud dalen

De goudmarkt blijft onder druk staan, maar er is weinig beweging in de aanloop naar het weekend omdat positieve economische cijfers en een verbeterend sentiment wegen op het edelmetaal.

Vrijdag toonden flash schattingen van IHS Markit aan dat het sentiment in zowel de productie- als de dienstensector sterker steeg dan verwacht.

Het onderzoeksbureau zei dat de U.S. manufacturing Purchasing Managers Index voor januari was gestegen tot 59,1, tegenover 57,1 in december. De consensusverwachtingen gingen uit van een waarde rond 56,6. Volgens het rapport was dit de hoogste stand ooit.

Ondertussen steeg de PMI voor de dienstensector tot 57,5, tegen 54,8 in december. De gegevens waren beter dan verwacht, terwijl de consensusverwachtingen uitgingen van een cijfer rond 53,3.

De goudmarkt stond onder aanzienlijke verkoopdruk voor het rapport werd bekendgemaakt, maar vertoonde weinig beweging in de eerste reactie op de beter dan verwachte gegevens. De goudfutures handelden laatst rond de 1842 USD per ounce.

De macro-economische situatie die verbetert, is een klassieker op de goudmarkt.

Samen met een stijgende dollar is dit vaak een factor die een correctie in gang zet.

Toch hoeft dit geen mechanische relatie te zijn.

De goudprijs zal blijven evolueren op basis van de monetaire massa.

Die is erg hoog en zal zich blijven ontwikkelen.

Dat zal op lange termijn de belangrijkste driver blijven.

Bron: Kitco.Com