Turkije streeft ernaar zijn binnenlandse goudproductie in de komende vijf jaar op te voeren tot 100 ton per jaar of meer, zei minister van Energie Fatih Donmez maandag.

In een interview met omroep Bloomberg HT zei Donmez dat Turkije in 2020 42 ton goud had geproduceerd, een recordhoogte, en dat het in 2021 meer zou produceren.

“Het echte doel is om de productie te verhogen tot 100 ton of meer in de komende vijf jaar,” zei hij, eraan toevoegend dat Turkije ernaar streefde om bij de ongeveer 10 landen te horen die meer dan 100 ton goud per jaar produceren.

Turkije importeerde in 2020 voor 26,6 miljard dollar aan goud, ongeveer het dubbele van een jaar eerder, op een totale invoer van het land ter waarde van ongeveer 219,43 miljard dollar, gebaseerd op officiële gegevens.

Turken zijn de afgelopen jaren massaal overgestapt op harde valuta en goud, vooral sinds de scherpe daling van de lira afgelopen najaar, waardoor hun niet-lira holdings deze maand een recordhoogte van bijna $ 236 miljard bereikten, zo bleek uit gegevens van de centrale bank.

Je ziet dat het goud steeds meer in het Oosten aan belang wint, maar het feit dat Turkije nu ook de productie wil opvoeren, is veelbetekenend.

Turkije ligt immers op de grens tussen Azië en Europa en kan van daaruit geografisch gemakkelijk uitvoeren.

Je ziet dat dit een slimme beslissing is.

Wat de tegenstanders er ook van zeggen.

Bron: Reuters, Kitco