Goud stabiel terwijl dollar blijft dalen

De goudmarkt zag een onverwachte stijging gisteren, toen Joe Biden werd beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Analisten zien de beweging van goud als een mogelijk begin van een nieuwe bull rally.

Het edelmetaal zag een stijging van 35 dollar per ounce woensdag. Het koerst vandaag ongewijzigd, rond de slotkoers van gisteren op 1.870 dollar per ounce. Ook zilver koerst stabiel.

Edward Moya marktanalist bij OANDA: “It’s pretty fascinating because there isn’t much new as far as announcements regarding policy. Much of the rally is just investors believing that you are going to see the Biden administration work nicely with the Treasury in providing a significant amount of stimulus in the first 100 days”

Het zou Moya niet verbazen wanneer goud halverwege volgende maand de 1.950 dollar per ounce aan tikt. Er is vertrouwen dat Biden gaat proberen om met de Republikeinen samen te werken, om een 1,9 biljoen dollar kostend wetsvoorstel voor COVID verlichting te leveren.

Dit denken gaat ook gepaard met portefeuille-aanpassingen in de richting van goud, merkt Blue Line Futures hoofdmarktstrateeg Phillip Streible op.

Beleggers zijn van mening dat Biden en de voorgedragen minister van Financiën – Janet Yellen – in de toekomst met veel meer accommoderende maatregelen zullen komen, aldus Streible.

Zolang er minimaal één biljoen extra stimulus goedgekeurd gaat worden zal het genoeg zijn om de goudrally gaande te houden, aldus Moya.

De stijging van goud op woensdag tilde het boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, waardoor er op de koers wat minder druk kwam te staan gekeken naar technische indicatoren.

Het edelmetaal koerst dit jaar lager, ook omdat Amerikaanse obligaties stijgende zijn, wat de aantrekkingskracht voor goud als veilige haven wat afzwakte.

Aanhoudingen in goud-ETF’s, door fysiek goud gedekte fondsen, zijn grotendeels stabiel gebleven deze week.

Die aanhoudingen waren cruciaal voor de rally van goud naar een recordhoogte afgelopen augustus en bieden nu ook enige stabiliteit voor de koers.

De Europese Centrale Bank hield vandaag verder haar monetaire beleid ongewijzigd en herhaalde dat de rente laag zou blijven tot inflatiedoelstellingen in zicht komen.

Aan de andere kant van de wereld liet de Bank of Japan haar monetaire beleid ongewijzigd, nadat ze voorspelde dat de economie meer verloren groei zal herwinnen dan eerder gedacht, zodra ze zich begint te herstellen van de huidige noodtoestand.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr