Fed laat rentetarief ongemoeid

De Federal Reserve heeft gisteren zoals verwacht het rentetarief ongemoeid gelaten. De centrale bank verwacht later dit jaar wel nog twee rentestappen, daarbij gaan de beleidsmakers er wel van uit dat de arbeidsmarkt aan zal trekken. Na het dramatisch tegenvallende banencijfer dat onlangs werd gepubliceerd was de kans op een verhoging zo goed als nihil.

Ook wachten de beleidsbepalers in de VS op de uitkomst van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Het al dan niet uit de EU stappen door de Britten levert veel commotie op en voorzitter van de Fed Janet Yellen gaf specifiek aan dat het voor de Fed een van de redenen was om het rentetarief ongemoeid te laten. Yellen wees op de economische impact die een Brexit zou kunnen brengen.

Toch leek het tegenvallende banencijfer de grootste invloed te hebben om de rente ongewijzigd te laten. Yellen gaf toe dat de groeivertraging in sommige delen van de Amerikaanse economie niet geheel was voorzien, maar sloot evengoed een rentestap in juli niet uit.

Maar ook hier moeten macro-economische data genoeg aanleiding kunnen geven. Het aantal Fed bestuurders dat rekent op slechts één rentestap in 2016 is ondertussen toegenomen.

De dollar zakte lager, obligaties gingen hoger en aandelenmarkten wisten gisteren niet precies wat te doen met de beslissing van de Fed. De Amerikaanse beurzen zochten tegen het einde van de dag uiteindelijk negatief territorium op. Het zorgde dat de S&P de langste rij aan verliesdagen kent sinds februari dit jaar.

Goud wist wederom te profiteren en ging boven de 1300 dollar per ounce, daar noteert het vandaag ook boven. Ook de goud- en zilvermijnbouwbedrijven wisten flink te profiteren van de beslissing door de Fed. De VanEck Vectors Gold Miners ETF, een ETF die de gemiddelde prijs van de sector volgt, ging 4 procent hoger.

Bronnen: Reuters, Financial Times, CNBC

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.