Dit edelmetaal wordt zwaar ondergewaardeerd

platina

Veel beleggers zijn bekend met de goud / zilver ratio, dat onlangs aangaf om zilver te kopen. Sindsdien is zilver ten opzichte van goud aardig gestegen maar niet alleen zilver kende een flinke onderwaardering ten opzichte van goud, ook platina noteert tegen extremen.

Platina noteert tegenwoordig goedkoper dan goud. Dit terwijl in het afgelopen decennium de prijs gemiddeld 34 procent duurder was, soms zelfs het dubbele aan de prijs van goud. In 2015 daalde platina echter stevig, tot 20 procent onder de goudprijs. Dat betekent dat platina ten opzichte van goud op het laagste niveau staat in meer dan 30 jaar, de laatste keer dat dit voorkwam was zelfs in 1982.

Platina is op goud en zilver na het meest verhandelde edelmetaal in de wereld. Er bestaat dan ook minder van in vergelijking met goud en zilver. Platina is daarnaast ook aantoonbaar nuttiger dan goud. Het wordt voor van alles gebruikt, van sieraden tot LCD-monitoren tot aan tandheelkundige apparatuur.

De grootste vraag naar platina komt echter van de auto-industrie, waar het gebruikt wordt voor katalysatoren. Dat zorgt voor een afname van 40 procent van het totale jaarlijkse aanbod wereldwijd.

Op het moment is er minder aanbod voorhanden uit Zuid-Afrika, dat normaliter goed is voor 70 procent van de wereldwijde productie. Rusland en Noord-Amerika zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de resterende 30 procent.

Die productie-afname moet worden gecompenseerd door recycling, met name in de sieraden- en auto-industrie. Hierdoor zal naar verwachting het aanbod gelijk blijven, maar daartegenover staat dat de vraag hoogstwaarschijnlijk zal toenemen. Zeker gezien de politieke push voor milieuvriendelijke auto’s.

Daarbij opgeteld dat de platina / goud ratio uiteindelijk weer terug zal keren naar zijn meer-jaarlijkse gemiddelde zorgt ervoor dat platina een interessant metaal is om naar te kijken als investering.

Om die ratio weer tot een “normaal” te laten komen zal of de goudprijs omlaag moeten of de platinaprijs omhoog.

Maar er zijn genoeg redenen te bedenken dat ook goud verder zal stijgen. Die redenen bestaan onder andere uit de Chinese interesse in het edelmetaal, politieke en monetaire onzekerheden en een hoop potentieel nieuwe investeerders in goud die al maanden lang richting goud gedekte ETF’s kijken. Miljarden dollars stromen richting die goud-ETF’s en de stroom lijkt niet te stoppen.

Wat dit betekent is dat de platinaprijs nog harder zal moeten stijgen dan goud.

Bronnen: The Street, Seeking Alpha, Resource Investor

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]