Enquête: goud zal blijven stijgen op KT

Wanneer we het hebben over het voorspellen van prijzen, bevinden we ons steeds in een soort niemandsland. Het is bijzonder lastig om uitspraken te doen over gelijk welke activaklasse. Goud is dan zeker geen uitzondering daarop.

Maar om toch een soort houvast en/of leidraad te hebben, heeft Kitco de Kitco News goudenquête in het leven geroepen. Een heel aantal traders en analisten wordt dan ondervraagd over de richting waarin het goud zal gaan evolueren.

Heel wat analisten en traders vermelden een ‘dovish’ of versoepelend Federal Open Market Committee na een beleidsmeeting vorige week. De beurzen stegen toen sterk omdat de beleidsmakers hadden aangegeven dat ze een pauze gaan inlassen in de renteverhogingen. Daarom lijkt het erop dat de cyclus van monetaire verstrakking is stilgelegd in afwachting van meer economische cijfers. Dat heeft doorgaans de neiging om de Amerikaanse dollar te gaan ondermijnen en is dus positief voor goud. Het is ook goed voor de opportuniteitskost van het aanhouden van goud. Die verkleint immers.

Er warden zestien marktprofessionals ondervraagd die deelnamen aan de enquête. Er waren tien stemmen, of 63%, die stemden voor hogere prijzen. Twee respondenten aan de enquête, goed voor 13%, zeiden dat ze lagere prijzen verwachten terwijl vier ervan of 25% verwachten dat we eerder zijwaarts gaan evolueren.

Ondertussen namen 561 respondenten deel aan een online Main Street ondervraging. Een totaal van 357 stemmers, of 64%, zei dat goud ging stijgen. 135 ervan, of 24%, gaf aan dat de goudprijzen zouden dalen. De overige 69 stemmers, goed voor 12%, zien een eerder zijwaarts evoluerende markt. Het ziet er dus niet al te slecht uit!