Goud en goudmijnbouwaandelen deze week in de spotlight in Kaapstad

Na jaren aan middelmatige tot ronduit slechte prestaties lijken zowel goud als de goudmijnbouwproducenten weer het nieuws te halen. Deze week staat daarbij de grote Mining Indaba conferentie in Kaapstad op de planning.

Een van de grote thema’s voor deze week zal waarschijnlijk de toekomst van Zuid-Afrika’s eigen goudmijnindustrie zijn, maar ook de grote consolidatieronde die klaarblijkelijk van start is gegaan.

Meer dan vijf jaar wisten goud en de goudmijnbouwbedrijven nauwelijks te presteren. De bedrijven werden door beleggers gemeden als de pest, wegens de stagnerende edelmetaalprijs en verschillende misstappen waarbij de schulden van veel goudmijnbouwbedrijven bijzonder hoog op waren gelopen.

Door verschillende bedrijven werd er vervolgens behoorlijk hard gesaneerd maar het was vooral de grote overname in september afgelopen jaar dat voor positief sentiment zorgde in de goudmijnbouwsector.

Barrick Gold nam toen voor liefst 5,4 miljard dollar Randgold Resources over. Daarna liet Newmont Mining vorige maand weten dat het Goldcorp over zou nemen voor liefst 10 miljard dollar.

Het zorgde ervoor dat de interesse naar goud behoorlijk aan werd gewakkerd en er wordt ondertussen flink gespeculeerd welke partijen de volgende deal aan zullen kondigen.

In de tussentijd presteert goud bijzonder goed, terwijl ook de goudaandelen een weg naar boven lijken te hebben gevonden.

De indrukwekkende decemberrally van het edelmetaal heeft zich in 2019 verder voortgezet. Ook de aanhoudingen in goud-ETF’s blijft flink toenemen.

De instroom in goud-ETF’s was daarbij in januari ongeveer gelijk aan geheel vorig jaar. De World Gold Council gaf aan dat de wereldwijde netto-instroom in 2018 68,9 ton bedroeg.

Participaties in de door Bloomberg bijgehouden goud-ETF’s bleek in januari een stijging te kennen van meer dan 70 ton. Met andere woorden meer dan een verdubbeling in januari in vergelijking met heel 2018.

In de tussentijd kochten centrale banken vorig jaar gezamenlijk meer goud aan dan welk jaar dan ook sinds 1971, toen de VS de goudstandaard beëindigde.

Ook voor het soevereine welvaartsfonds van Azerbeidzjan, Sofaz, blijkt er niets boven de veiligheid van goud te gaan. Het fonds streeft ernaar om het edelmetaalbezit dit jaar bijna te verdubbelen tot liefst 100 ton.

Bronnen: Fin 24, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr