Endeavour Silver verlaagt zilverproductie

De zilverprijs zit al een hele tijd in het slop, in het zog van goud. Dat begint nu ook stilaan z’n gevolgen te hebben voor de zilverproductie. De lage zilverprijzen eisen immers hun eerste slachtoffer, nu Endeavour Silver aankondigde dat het de zilverproductie dit jaar met maar liefst 25% zal terugdringen. Het bedrijf heeft drie operationele mijnen die werken in Mexico en zal 7,2 miljoen ounce zilver produceren. Endeavour plant echter ook om de productie van een van hun mijnen tegen het einde van 2016 terug te schroeven, en ervoor te zorgen dat de mijn het nodige onderhoud krijgt.

We kijken even naar wat het bedrijf zelf uitgaf tijdens een perscommuniqué:

Endeavour’s mine plans for 2016 are focused on minimizing all-in sustaining costs and improving after-tax free cash flow rather than metal output. Silver production is expected to be in the range of 4.9-5.3 million oz, gold production will be in the 47,000-52,000 oz range, and silver equivalent production is forecast to be 7.9-8.5 million oz using a 75:1 silver:gold ratio, as shown in the table below.”

De CEO, Bradford Cooke, gaf duidelijk aan dat niet alle mijnen zomaar worden afgesloten. De twee belangrijkste mijnen blijven winstgevend aan de huidige metaalprijzen, maar de El Cubo mijnen blijven maar geld verliezen ondanks de succesvolle inspanningen die werden geleverd om de productie te verhogen en de kosten te verlagen.

Zo begint vaak het startschot voor een massieve rally. Mijnbedrijven beginnen de productie terug te schroeven, met alle positieve gevolgen van dien voor de prijs van de edelmetalen. Ook dit keer zal het niet anders zijn.

Zilver is het kleine broertje van goud, maar nog veel explosiever. 2016 wordt een boeiend jaar voor zilver!

De goud/zilver ratio toont ook aan dat de zilverprijs bijzonder ondergewaardeerd is ten opzichte van het goud. Wie in zilver wil beleggen, kan gemakkelijk beleggen in de mooie munten die verkocht worden en erg gemakkelijk te verhandelen zijn. Op die manier kan je volop profiteren van het potentieel van dit edelmetaal.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]