Goud: de ultieme waardevastheid?

We weten allemaal dat het leven duurder wordt. Dat merk je elke dag aan de normale gebruiksproducten. Centrale bankiers proberen ons voor te houden dat het niet zo is, maar we weten allemaal wel beter. Elke keer zien we dat brood, levensmiddelen, verzekeringen en dergelijke meer elk jaar duurder worden.

Dat heeft te maken met het feit dat de geldhoeveelheid steeds groter wordt. De reden waarom er voorlopig geen extreme inflatie van komt, komt doordat de kredietverlening nog niet op peil is. Het geld blijft dus voorlopig bij de centrale banken en andere partijen, of wordt gekanaliseerd naar de financiële markten. Het moet dus wel ergens naartoe.

De afgelopen jaren deed zich een bijzonder fenomeen voor: zowel de obligatie- als de aandelenmarkten hebben enorm kunnen profiteren van de overtollige liquiditeit op de markten.

Goud is sinds het hoogtepunt in 2011 fors gedaald omdat de beleggers goud niet zagen zitten doordat volgens hen financiële activa meer konden opbrengen.

Sinds begin dit jaar zien we echter een kentering op de goudmarkten. Goud wordt steeds meer aangehouden als een waardevast actief, in tegenstelling tot activa zoals obligaties, die door de tijd steeds minder waard worden.

We zien het ook in de geschiedenis: doorgaans hebben we gezien dat een herenpak van een goede kwaliteit ongeveer één ounce goud kost. Laten we aannemen dat een ounce goud vandaag zo’n 1100 dollar kost. Wel, met dat geld kan je nog altijd een mooi op maat gemaakt pak laten maken.

Van een aandeel of obligatie kan je nooit zeker zijn of de waarde door de tijd zal behouden blijven. Je bent immers afhankelijk van een tegenpartij, die ervoor moet zorgen dat de activa van het bedrijf hun waarde blijven behouden. Daardoor betalen deze activa dan ook een dividend of rente uit, als tegenprestatie.

Goud betaalt niks uit omdat de intrinsieke veiligheid zit ingebouwd in het goud zelf.

Goud is dus de ultieme waardevastheid omdat er geen tegenpartij is die deze waarde moet verzekeren. En bij uitbreiding geldt dat ook voor het kleine broertje, zilver. In veel talen op deze wereld heeft zilver trouwens dezelfde betekenis als geld.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]