Egyptische miljardair investeert halve vermogen in goud

Egyptische miljardair Naguib Sawiris, die de helft van zijn fortuin in goud heeft gestoken, verwacht een goudprijs van 1.800 dollar.

Sawiris’ geloof in het edelmetaal zorgde ervoor dat hij de helft van 5,7 miljard dollar grootte vermogen in het edelmetaal investeerde.

Sawiris verwacht dat goud omhoog zal schieten nadat de in zijn ogen overgewaardeerde aandelenmarkten zullen crashen.

Naguib Sawiris: “In the end you have China and they will not stop consuming. And people also tend to go to gold during crises and we are full of crises right now”

Naguib Sawiris is de man die de Noord Koreaanse telecomoperator Koryolink oprichtte. Hij wacht al tien jaar op het moment dat hij er daadwerkelijk mee kan cashen en heeft daarom een vredesdeal nodig.

Dat komt mooi uit want het lijkt erop dat Amerikaans president Donald Trump Noord en Zuid Korea de vredespijp gaat laten roken.

Naguib Sawiris: “I am taking all the hits, I am being paid in a currency that doesn’t get exchanged very easily, I have put a lot of money and built a hotel and did a lot of good stuff there”

Naast zijn telecom bedrijf kocht Sawiris de Egyptische investeringsbank Beltone Financial Holding en nam hij belang in verschillende mijnbouwbedrijven.

Samen met zijn familie is hij de grootste investeerder in de sector, met aandelen in Evolution Mining, Endeavour Mining en La Mancha Resources. Sawiris is tevens voorzitter bij La Mancha Resources.

Sawiris gaf daarnaast aan dat hij recentelijk een deel van zijn Evolution aandelen van de hand had gedaan om geld vrij te maken om te investeren in Zuid-Amerika en Oost Europa.

Zijn grootste belang is in het edelmetaal zelf maar ook is hij van plan te investeren in de Egyptische huizenmarktsector, dat op het moment “booming” is. Sawiris ziet die “boom” niet als een bubbel, zo gaf hij aan.

Naguib Sawiris: “In my family we are investing a lot right now because we see the opportunities. It isn’t patriotism or advertising or anything like that”

Hij is de oudste van drie broers en de Sawiris mogen de rijkste familie van Egypte heten. Zijn vader bouwde het familievermogen op met de Orascom Group, dat in verschillende sectoren actief is, waaronder de telecomsector.

Het betreft onder meer de grootste private werkgever van Egypte.

Bronnen: Investing News, Market Watch, Bloomberg

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]