WGC: ‘Indiase goudvraag platteland zal goud tot december kunnen ondersteunen’

Afgelopen kwartaal, dat in maart eindigde, daalde de Indiase goudimport met 12 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dit voornamelijk wegens een lagere vraag naar goud voor sieraden, dat daalde naar het op een na laagste punt in tien jaar.

De lokale goudprijs bleek echter flink gestegen, aldus de World Gold Council (WGC), wat de vraag drukte.

Ook in april is de Indiase goudimport, dat na China de grootste goudconsument mag heten, gedaald.

Dat geeft een vierde maand op rij aan dalingen aan. De aankopen daalden 46 procent op 52,7 ton vorige maand. India importeerde in april 2017 nog 93,6 ton goud.

In de periode januari-april daalde de import in totaal met 34 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 220,1 ton, zo blijkt uit gegevens van GFMS.

De lokale Indiase goudprijs deed in april haar hoogste punt aan in 21 maanden. Dit vanwege de Indiase roepie dat een laagste niveau aandeed in veertien maanden.

Dat zorgde ervoor dat goud in april te duur was voor kleinhandelsverbruikers en zorgde voor verminderde vraag, aldus Abhishek Bansal, promoter van ABans Jewels.

Volgens de WGC kan de vraag naar goud evengoed tot december aantrekken. Dit omdat dat de Indiase overheid het inkomen van de landbouwgemeenschap van het land probeert op te krikken om de daling van de roepie te compenseren.

Ook het weer werkt dit jaar mee. Dus tezamen met te verwachten betere verkopen in landbouwproducten blijft er meer geld over voor andere zaken, zoals goud, om te investeren.

De Indiase (landbouw)gemeenschap mag in zijn algemeenheid erg positief aankijken tegen het edelmetaal en zal volgens de WGC de vraag naar het edelmetaal opkrikken.

Voor het volledige jaar 2018 zal de vraag naar goud in India naar verwachting 700 tot 800 ton bedragen. Net iets meer dan vorig jaar.

Bronnen: NDTV, Bloomberg, Reuters, Times of India

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]