Egyptisch miljardair hoopt te profiteren van versoepeling mijnbouwregels

Een van de rijkste mannen van Egypte, Naguib Sawiris, begeert al lang een belangrijke rol in de goudmijnbouwindustrie van zijn land.

Nu nieuwe regelgeving en een potentiële veiling van nieuwe licenties zich voor gaan doen een gouden kans voor miljardair Naguib Sawiris, na zijn broer Nassef Sawiris de rijkste man van het land.

Het Noord-Afrikaanse land, waar de minerale rijkdom grotendeels onontgonnen is, zal rond maart zijn eerste exploratieaanbesteding sinds drie jaar aankondigen. Egypte wil daarmee investeringen in de sector aanmoedigen.

Dat deed het vorige maand ook al toen het regels voor het bepalen van royaltybetalingen beperkte en de vereiste liet vallen dat mijnbouwbedrijven enkel kunnen ondernemen wanneer de Egyptische overheid aandeel heeft in het bedrijf.

Het opvoeren van de goudproductie zou een toekomstige bron van groei zijn voor de Egyptische economie, die het ook wel kan gebruiken na een ingrijpend, door het Internationaal Monetair Fonds gesteund, hervormingsprogramma.

Naguib Sawiris, afkomstig uit een geïndustrialiseerde familie, maakte zijn naam door te investeren in telecommunicatie in Egypte en in grensmarkten zoals Irak, Pakistan en Noord-Korea.

Sawiris is zoals gezegd de op één na rijkste persoon van Egypte na zijn broer Nassef, met een nettowaarde van 5,1 miljard dollar. Nassef Sawiris mag daar nog enkele miljarden bijtellen.

Sawiris geeft aan de helft van zijn rijkdom in goud te hebben geïnvesteerd.

Naguib Sawiris houdt de touwtjes stevig in handen bij zijn goudmijnbouwbedrijf La Mancha. Het is daarbij ook de grootste aandeelhouder van het in Toronto-genoteerde Endeavour Mining, dat actief is in Ivoorkust, Burkina Faso en Mali.

Naguib Sawiris: “The Egyptian government already started talks with us as well as other companies to promote the new tender. We are willing to participate in any area that could be promising”

De laatste aanbesteding voor exploratie in Egypte was in 2017. Die aanbesteding trok internationaal weinig aandacht of interesse van bedrijven.

Zelfs goudproducent Centamin Plc, exploitant van de enige actieve goudmijn van het land – Sukari, had geen interesse. Sukari opende in 2009 en produceerde vorig jaar 480.529 ounces (15 ton) goud.

Recent deed Endeavour een bod ter waarde van 1,9 miljard dollar op Centamin. Dat bod werd door het bedrijf afgewezen, omdat het vond dat daarmee activa fundamenteel werden ondergewaardeerd.

Bronnen: Bloomberg, Egypt Today

Foto: Flickr