Britse Royal Mint lanceert goud-ETP op London Stock Exchange

De 1.100 jaar oude Britse Royal Mint gaf afgelopen maandag te kennen dat het het eerste munthuis van Europa is dat zijn eigen exchange-traded product (ETP) op de markt gaat brengen.

Het goud-ETP, dat door fysiek goud gedekt zal zijn, is vanaf deze week op de London Stock Exchange verhandelbaar. Het fysiek goud houdt de Britse Royal Mint aan in haar kluis in Cardiff – Wales.

De Mint gaf te kennen dat het product een beheersvergoeding kent van 0,22 procent per jaar ten opzichte van de waarde van de investering.

In vergelijking met andere goud-ETP’s is het daarmee een van de goedkopere producten om aan te houden.

De Royal Mint werd in 2018 gedwongen om de plannen voor een “digitale gouden munt” stop te zetten, nadat de Britse regering een veto had uitgesproken.

De Royal Mint was namelijk van plan om het product op een cryptocurrencybeurs te laten te verhandelen, wat de overheid een minder idee bleek te vinden.

Nu noteert de Mint de goud-ETP op de London Stock Exchange via het white label platform HANetf.

Genaamd de Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) is het het eerste goud-ETP dat door een soeverein munthuis in Europa wordt gelanceerd.

Jatin Patel, hoofd vermogensbeheer bij The Royal Mint: “Gold continues to be recognised as the world’s leading means of trading and storing wealth. As one of the UK’s most trusted organisations, we are excited to be able to offer investors yet another way of gaining exposure to gold while having the confidence that it is safely stored in our vault”

RMAU wordt voor 100 procent gedekt door London Bullion Market Association (LMBA) Good Delivery bars.

Elk ETC staat gelijk aan 1/100ste van een troy ounce goud, wat ongeveer neerkomt op 15 dollar per ETC op basis van de huidige goudkoers.

Goud exchange-traded products zijn sinds de invoering begin jaren 2000 erg in trek. De Royal Mint wil graag van die interesse gebruik maken.

Op de beurs verhandelde producten zijn een populair middel geworden, zeker ook voor kleinere beleggers, om goud en andere edelmetalen aan te houden.

Volgens de World Gold Council bedroeg het bezit van goud in op de beurs verhandelde producten over de hele wereld in januari 3.000 ton, met een waarde van zo’n 140 miljard dollar.

Bronnen: Money Observer, Capital, ETF Stream, Reuters

Foto: Flickr