Nieuwe Fed genomineerde voorstander van de goudstandaard

Het bestuur van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, bestaat uit maximaal zeven leden. Het lijkt maar niet te lukken om alle stoelen bezet te krijgen, omdat voor benoemingen samenwerking tussen de Senaat en het Witte Huis nodig is.

Amerikaans president Trump heeft nu nieuwe kandidaten voorgedragen. Christopher Waller en Judy Shelton. Shelton is daarbij niet bijzonder populair omdat ze op een onconventionele wijze tegen monetaire zaken aankijkt.

Zo is ze een verklaard voorstander van terugkeer naar de goudstandaard, wat haaks staat op het moderne geldstelsel. Het lijkt er echter op dat zij nu zegt wat de commissie wil horen om maar een benoeming te krijgen.

Sommige Republikeinse senatoren lijken niet te kunnen kiezen aangaande Shelton. Ze vrezen dat ze niet zo mainstream is als dat ze nu lijkt, dat ze nog steeds naar de goudstandaard verlangt, dat ze niet openhartig is over haar standpunten en dat ze de politiek te veel invloed laat hebben op haar beslissingen bij de FED.

Edin Mujagic, macro-economisch auteur en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer, schreef vorige week al dat Shelton omstreden en ongeschikt is. Voornamelijk omdat een goede centrale bankier er een is die niet danst naar de pijpen van een politicus.

Shelton bekritiseerde tot 2016 de Fed en riep de bank op om de rente te verhogen. Nadat Trump president werd begon zij direct te pleiten voor een nog lagere rente, iets wat ook Trump graag wilde.

Een centrale bankier die de wensen van een politicus uitvoert, schaadt de economie op termijn, aldus Mujagic.

Het Witte Huis is achter de schermen toch hevig aan het lobbyen onder Republikeinse senatoren om Shelton bestuurslid bij de Fed te maken. Misschien zelfs meer dan dat. Powells termijn als voorzitter loopt begin 2022 af.

Wie in dat jaar de Amerikaanse president is, zal Powell kunnen herbenoemen of een nieuwe voorzitter kunnen voordragen.

Als Trump herkozen wordt, is de kans groot dat hij Powell’s termijn niet zal verlengen. Hij wil iemand die hij kan vertrouwen op die post en Shelton is zo iemand.

Bronnen: Bloomberg, IEX

Foto: Flickr