Egon Von Greyerz spreekt zich weer uit

In de Romeinse kalender is 15 maart een erg belangrijke dag. Julius Caesar werd immers vermoord op 15 maart 44 voor Christus. Shakespeare legde toen de uitspraak ‘pas op voor de Iden van Maart” vast.

Ook 15 maart 2017 belooft een belangrijke dag te worden. Er zijn enkele belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden op 15 maart. Het schuldenplafond moet worden gereset en op die dag komt de Amerikaanse Fed ook samen om een renteverhoging te bespreken. Vandaag zijn er ook de Nederlandse verkiezingen en 8 dagen later gaan de Franse verkiezingen van start.

In normale omstandigheden zouden deze gebeurtenissen geen belangrijke gevolgen hebben voor de wereldeconomie, zei Von Greyerz. Maar we hebben geen normale wereld, verre hiervan.

De schulden die de afgelopen 100 jaar werden gecreëerd en zijn een tijdsbom die op elk moment kan afgaan. De grootste economie ter wereld, de VS, hebben ook de grootste schulden met in totaal 65 biljoen dollar. Bovendien zijn er verschillende belangrijke krachten in de VS die de presidentschap van Trump willen dwarsbomen. Dat zal het voor de huidige regering bijna onmogelijk maken om de plannen uit te voeren op een efficiënte manier.

Denk eraan dat in oktober 2015 het Amerikaanse schuldenplafond was opgeschort tot op vandaag. Dat is eigenlijk een grote farce, want het schuldenplafond werd sinds 1940 al 95 keer verhoogd en 14 keer in deze eeuw.

De conclusie voor Egon Von Greyerz is heel erg duidelijk. In deze tijden is de bescherming van goud en zilver een groot voordeel. Hij zegt er wel bij dat zowel goud als zilver niet moet worden beschouwd als een belegging. Het is een verzekering tegen momenten van extreme stress op de financiële markten. Die ongerustheid zal vooral ingegeven worden door de fratsen van de centrale bankiers.

[xyz-ihs snippet=”goud”]