Eerste ETP gelanceerd dat inzet op zowel Bitcoin als goud

Het allereerste op de beurs verhandelde product dat Bitcoin en goud combineert is deze week in Europa gelanceerd. Het biedt een dubbel vooruitzicht aan langetermijnrendement en inflatiebescherming, althans in theorie.

De nieuwe ETP wil het beste van de oude en de nieuwe financiële wereld samenbrengen door in te zetten op de portefeuilleafdekkingskracht van goud samen met de sterke rendementen van de bekendste cryptomunt, aldus de uitgevende partijen in een verklaring.

Het fysiek gedekte indexproduct staat bekend als 21Shares ByteTree BOLD ETP (BOLD), via de Zwitserse crypto ETP-aanbieder 21Shares en de Britse alternatieve beleggingsaanbieder ByteTree Asset Management, die het conceptualiseerde.

Charlie Erith, CEO van ByteTree Asset Management: “Gold has historically delivered portfolio protection in inflationary environments, while Bitcoin is the digital equivalent of gold with growing adoption by investors as a distinct asset class and a core store of wealth. In a time of rising structural inflation and heightened geopolitical risk, we believe this can act as an important risk and return diversifier in a balanced portfolio”

Goud, de minder volatiele van de twee activa, heeft bij de lancering een hogere weging van 81,5 procent gekregen, terwijl Bitcoin goed is voor 18,5 procent.

Het ETP herbalanceert beide posities elke maand omgekeerd evenredig aan het risico, in een poging de volatiliteit te beheersen en het rendement te verhogen.

Veel marktdeelnemers zijn echter nog steeds huiverig voor de geschiktheid van Bitcoin als een potentiële afdekking van inflatie, vooral gekeken naar de negatieve correlatie van de cryptomunt met goud.

Hoewel een ETP die Bitcoin en goud combineert een primeur is, is het concept van het kapitaliseren op de twee activa dat niet.

Het kleine Incrementum Digital & Physical Gold Fund werd in 2020 opgericht in Liechtenstein en verdeelt beleggingen tussen cryptocurrencies en goud. Het heeft daarbij zo’n 20 miljoen euro aan activa onder beheer.

Ondertussen piekte in de VS de opwinding rond Bitcoin-gelinkte ETP’s tegen het einde van 2021, met de lancering van de eerste ETF die aan Bitcoin gelinkt was – de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) – dat zijn stempel drukte als het op een na zwaarst verhandelde fonds op dat moment.

Sindsdien heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission herhaaldelijk het idee van een fysiek ondersteunde Bitcoin ETF afgewezen.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times