Zwitserse goudexport naar de VS schoot omhoog in maart

De Zwitserse export van goud naar de Verenigde Staten is in maart gestegen tot het hoogste niveau sinds mei 2020, zo blijkt uit Zwitserse douanegegevens.

De Zwitserse export naar Groot-Brittannië, net als de VS een centrum voor goudbeleggingen en goudhandel, steeg eveneens. Dit terwijl de export van goud naar China en India, de grootste consumentenmarkten, daalde.

Volgens de World Gold Council voegden goud-ETF’s (Exchange Traded Funds) in maart 185 ton goud toe, ter waarde van ongeveer 15 miljard dollar, het meest sinds juli 2020.

De Zwitserse export naar het vasteland van China en Hong Kong daalde in maart echter tot het laagste niveau in een jaar tijd en de export naar India was het minst sinds mei 2021. De export naar Groot-Brittannië bleek het hoogst sinds juni 2021.

De aanhoudende vraag van beleggers dreef de goudkoers in februari en maart op. Die hogere prijs zorgt vaker voor een lagere goudconsumptie van Aziatische consumenten.

Zwitserland is ’s werelds grootste raffinage- en doorvoercentrum voor goud, een activa dat doorgaans wordt beschouwd als safe haven ten tijden van economische en politieke onrust.

Daarbij: vier van ’s werelds grootste goudraffinaderijen bevinden zich in Zwitserland, waarvan drie ervan in het zuidelijke kanton Ticin.

Naar schatting wordt tweederde van het goud in de wereld in Zwitserland geraffineerd, wat een aanzienlijke waarde toevoegd aan de exportinkomsten van het land, gezien de sterke stijging van de koers dit jaar.

Tussen 2012 en 2019 exporteerde Zwitserland per jaar gemiddeld 400 ton goud naar India en ongeveer 600 ton naar het vasteland van China en Hongkong.

De Zwitserse goudexport steeg in 2021 opnieuw tot een hoogste punt sinds 2018, nadat de vraag naar edelmetaal in China en India zich herstelde van een instorting van de vraag in het begin van de COVID-19-pandemie.

De goudkoers is dit jaar sterk gestegen omdat beleggers op zoek zijn naar een hedge tegen de ongebreidelde wereldwijde inflatie.

Neem daarnaast de geopolitieke spanningen die de vraag naar goud als veilige haven opvoerde, waardoor de Zwitserse export nog meer in waarde steeg.

Bronnen: Kitco, Reuters, Poundsterlinglive